"Almanya"

Almanya Mülteciler İçin “Üst Sınır” Belirledi

Alman Hristiyan Birlik partileri koalisyon görüşmeleri çerçevesinde mültecilere üst sınır belirleyerek iltica politikası üzerinde uzlaştı.

Angela Merkel’in Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ile Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında 8 Ekim 2017 tarihinde Berlin’de gerçekleşen buluşmada mülteci üst sınırı yılda 200 bin olarak belirlendi. 2015 yılındaki yüksek sayıda mülteci kabulünü tekrarlamama ve Almanya’nın sınırlı kapasitesini aşmama hedefiyle iki parti iltica politikası üzerinde uzlaştı. Bu adım, Yeşiller (Bündnis 90/die Grünen) ve Hür Demokrat (FDP) partileri ile koalisyon görüşmelerinin başlatılması yolunda bir uzlaşma adımı olarak görülüyor.

Belirlenen sınırı aşmamak için bazı önlemler üzerinde de anlaşma sağlandı. Örneğin, mültecilerin geldiği ülkelerle Türkiye-AB anlaşmasına benzer uygulama gerçekleşecek ve AB’nin dış sınırları daha sıkı denetlenip iltica işlemleri AB’nin dış sınırlarında yapılacak. Fas, Tunus ve Cezayir güvenli ülkeler listesine eklenecek.

“Üst Sınır Değişken”

Merkel, görüşmelerde sığınma hakkına sınır konulmayacağının altını çizdi. Uzlaşma, çalışmak amacıyla Almanya’ya gelen Avrupa Birliği vatandaşlarını etkilemeyerek insancıl sebeplerden dolayı göç eden kişileri kapsıyor. Çalışmak için göç edenlere Almanya ekonomisinin ihtiyacını göz önünde bulundurarak özel göç yasası belirlenecek. Nihaî mülteci kabul sayısı için insanların Almanya giriş çıkışları hesaba katılacağından “üst sınır” buna bağımlı bir şekilde değişebilecek. Bu kabul edilmeyen mülteci ve sığınmacıların Almanya’yı terk etmesiyle birlikte daha fazla insan kabul edilebileceği anlamına geliyor. Anlaşmaya göre istisnai durumlarda bu sayı federal meclis kararıyla aşılabilecek veya azaltılabilecek. Almanya’ya gelen mülteciler başvuruları kabul edilip edilmediği netleşene kadar özel merkezlerde barındırılacak. Reddedilen sığınmacılar merkezlerden ülkelerine geri gönderilecek. Ayrıca sınırlı mülteci statüsü kazanan yabancılar aile birleşimi yapamayacaklar. 

Potansiyel Jamaika Koalisyonu

CDU ve CSU’nun uzlaştığı konu potansiyel koalisyon ortakları tarafından eleştiriye uğradı. “Bu Jamaika ile değil, CDU ve CSU arasında bir uzlaşma.” diyen Yeşiller Parti Başkanı Simone Peter, böyle bir “hesabın” insan haklarına dayanan bir iltica politikasıyla alakasının olmadığını söyledi. Ayrıca “güvenli ülkeler”in genişletilmesi konusunu parti olarak reddediklerini bildirdi. 

FDP Federal Başbakan Yardımcısı Wolfgang Kubicki ise, üst sınır veya kota konusunda birlik partileri arasında yapılan anlaşmanın yalnızca kısa bir ömre sahip olacağı kanaatinde.

Yeşiller ve FDP’den eleştiri gelse de koalisyon görüşmeleri konusunda red gelmedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel gelecek hafta söz konusu partiler ile görüşmelerin gerçekleşeceğini bildirdi.

Almanya, Avrupa Birliği’nde en çok göçmen kabul eden ülke olarak öne çıkıyor. Ülke, 2016’da 280 bine yakın göçmen kabul etmişti.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler