"Aşırı Sağ"

Macaristan Başbakanı Orban Hristiyan Avrupa İstiyor

Göçmen karşıtı politikalarıyla sıkça gündeme gelinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban şimdi de "Hıristiyan Avrupa" çıkışıyla haberlere konu oldu.

MACARİSTAN | Başbakan Viktor Orban, göçmen krizinin başladığı günden beri tartışmalı kararlarıyla gündemden hiç düşmedi. Kapalı sınır politikasının en büyük savunucusu konumundaki Macaristan’da Orban bu kez de “Hristiyan Avrupa” vurgusuyla haberlere konu oldu.
Başbakan, 1956 Macaristan Bağımsızlık Savaşı’nın yıldönümü etkinlikleri kapsamında başkentte yaptığı bir konuşmasında, Avrupa’yı “karıştırmak” isteyenlerin planlarına dikkat çekerek sınırları kapatmanın kıtanın geleceği için oldukça önemli bir karar olduğunun altını çizdi. Göçmenlerin Avrupa’yı istila ettiğini söyleyen Orban, Macaristan’ın başını çektiği Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki göçmen karşıtı tutumun tamamıyla yerinde olduğunu savundu: “Eski muhteşem Avrupa’yı geri alamayacağız, belli. Güvenli, adil, Hristiyan ve özgür Avrupa istiyoruz.

 

Kapalı Sınırlar

Macaristan daha önce de Doğu Avrupa’dan geçerek Batı ülkelerine ulaşmak isteyen göçmenlere sınırlarını kapatarak krizin kaderinde kritik bir rol oynamıştı.
Hükûmet, sınır politikalarının yanı sıra AB içi yeniden yerleştirme (İng: relocation) planına da karşı çıkarak Birlik içinde huzursuzluğa sebep olmuştu. Aralarında Romanya, Polonya, Çekya, Slovakya ve Macaristan’ın bulunduğu ülkeler grubu hakkında AB yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yasal işlem başlatılmıştı.

Orban ve Hıristiyan Avrupa 


Viktor Orban Müslüman göçmenler hakkında yaptığı ötekileştirici çıkışlarla da tanınan bir isim. Geçen sene ülkede yapılacak halk oylaması öncesi Müslümanlar hakkında tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu: “Yavaş ama durdurulamaz bir şekilde Avrupalı değerlerimizi, geçmişimizi kaybediyoruz. Kaynamaya başlayan suya kurbağanın atılması gibi. Müslüman sayısı her geçen gün daha da artacak. Avrupa tanınmaz hale gelecek.” Orban’ın göçmen dalgasına karşı çıkışının sebeplerinden biri de gelenlerin çoğunun Hristiyan değil Müslüman olması. Orban, göçmen krizinin kendini henüz hissettirmeye başladığı dönemde şu sözleri sarf etmişti:“Avrupa’nın kökeninde Hristiyanlık mevcut. Avrupa’nın kendi Hristiyan değerlerini korumaktan aciz olması endişe verici değil midir? Bunu gözden kaçırırsak Avrupai düşünce kendi kıtasında azınlık durumuna düşebilir.” Avrupa’da artan Müslüman sayısını bir tehdit olarak gören Orban’a göre AB’nin artan göçmen akınıyla mücadele için çok daha sert tedbirler alması gerekiyor.

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler