"Almanya"

Anis Amri Saldırısında Alman Ajanın Payı Var Mı?

Geçtiğimiz sene Almanya’nın Berlin şehrinde 12 kişinin öldüğü saldırıda istihbarat şüphesi derinleşiyor. Saldırganı bir iç istihbarat ajanının teşvik ettiği iddialar arasında.

31 Ekim 2017 admin

19 Aralık 2016’da Berlin’deki Breitscheid Meydanı’ndaki Noel pazarına bir tırla saldırı düzenlendi. 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı Daeş üstlendi.

Saldırıyı gerçekleştiren Anis Amri etrafındaki tartışma ise geçmişe uzanıyordu. Amri 5 Nisan 2011’de illegal olarak Lampedusa üzerinden Avrupa’ya giriş yapmış, 2015 temmuz ayında Almanya’ya ulaşmıştı. Anis Amri  saldırının gerçekleştiği zamana kadar Karlsruhe, Berlin, Dortmund, Münster, Bochum gibi şehirlerde farklı isimlerle iltica başvurusunda bulunmuştu. İlk kez 2015 yılının kasım ayında Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki ajana (Alm. “V-Mann”) bir saldırı yapacağını söylemişti.  Aynı senenin aralık ayında Kuzey Ren-Vestfalya Kriminal Dairesi Amri’nin tehlikelerine karşı federal çapta tüm kurumları uyarmış, birçok defa  “kendisinden cezai bir eylem sadır olabilecek potansiyeldeki kişi” (Alm. “Gefährder”) olarak nitelendirilmiş; Tunus ve Fas güvenlik güçleri saldırıdan 2 ay önce Amri’nin Daeş’le bağlantısı olduğu ve Almanya’da “bir proje gerçekleştireceği” konusunda Almanya’yı uyarmıştı. Alman güvenlik ve iç istihbarat kurumları nezdinde kabarık bir sicile sahip olan Amri, 19 Aralık’ta çaldığı tırla 12 kişiyi ezerek öldürmüş, 67 kişiyi de yaralamıştı. Önceden var olan bütün uyarılara ve göstergelere rağmen Berlin’deki saldırının engellenememiş olması kafalarda soru işaretleri uyandırmıştı.

 

Alman Ajan Saldırıya Teşvik Etti İddiası

Geçtiğimiz ay ortaya çıkan bulgular ise Berlin’deki saldırıyla ilgili skandal niteliğinde. İddialara göre Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’ndeki Kriminal Daire için çalışan bir ajan, Anis Amri’yi Berlin’deki saldırı için teşvik etmiş olabilir. İddialar, Almanya’daki Daeş yapılanmasının merkezî figürü olan Abu Walaa’ya karşı eylülde açılan dava kapsamında açığa çıktı. Dava hakkında yapılan araştırmalarda VP-01 kısaltmasına sahip bir ajanın farklı insanlara “kafirleri öldürelim” gibi ifadeler kullandığı iddia ediliyor. Abu Walaa davasında savunma avukatları, müvekkillerinin VP-01’in kendilerini saldırı yapmaya teşvik ettiğini anlattıklarını belirtiyorlar.

RBB’ye göre Abu Walaa’nın grubundakiler Suriye’ye gidip orada savaşmak istediklerini söylediklerinde VP-01 isimli ajan onları Almanya’da bir saldırı yapmak konusunda ikna etmiş. Soruşturmaya katılanlardan bir diğer tanığın ifadelerine göre ise söz konusu ajan “gruptaki en radikal kişi” olarak nitelendiriliyor. VP-01’in, Berlin’de geçtiğimiz yıl 12 kişiyi öldüren Amri ile yakın temasta olduğu, hatta onu Berlin’e kadar götürdüğü iddia ediliyor. Daeş’e militan yetiştirmekle suçlanan şüphelilerin davasında ortaya çıkan iddialar, Almanya’da iç istihbarat birimleriyle ilgili tartışmayı derinleştirdi. (ala)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler