"Aşırı Sağ"

Avusturya: Sağ Popülistlerle Koalisyon Görüşmeleri Başladı

Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) arasında koalisyon müzakereleri sürüyor.

2 Kasım 2017 admin

Sağ popülist parti FPÖ Başkanı Heinz-Christian Strache’nin ÖVP Başkanı Sebastian Kurz’dan gelen daveti kabul etmesiyle iki parti başkanı 25 Ekim’de Viyana’da koalisyon müzakereleri için bir araya geldiler.

Kurz’un Koalisyon Beklentisi

Basın toplantısında “Avusturya hızlı bir şekilde istikrarlı bir hükûmetin kurulmasını hak ediyor.” açıklamasında bulunan Kurz, başarılı bir çalışma için üç şarta değindi. Bunlar, hükûmet içerisinde saygılı ve onurlu bir ilişkinin olması, hükûmetin gerekli değişiklikleri yapabilme iradesine ve gücüne sahip olması ve önkoşul olarak Avrupa Birliği yanlısı olunması.  

FPÖ ile “içerik olarak bazı bağlantıların” yanı sıra farklılıkların da bulunduğunu söyleyen Kurz, Strache ile gerçekleşen görüşme esnasında olumlu bir izlenim edindiğini belirtti: “Güçlü bir şekillendirme ve Avusturya’daki değişimi birlikte etkileme isteğini gördüm.” Fakat FPÖ, Avrupa Birliği yanlısı değil. Koalisyonun gerçekleşmesi için sağ popülist partinin bu noktada ciddi dönüş yapması gerekecek.

Sözcüler Belirlendi

İlk olarak finansman mevzusunun ele alındığı müzakerelerde Maliye Bakanlığı Uzmanlığı altında kapsamlı bütçe stokunun yapılacağı açıklandı. Daha sonraki görüşmelerde hangi konuların konuşulacağını belirleyen bir yol haritası planlandı.

Avusturya’da koalisyon müzakereleri toplamda beş konu kümesi üzerinde gerçekleşecek. Bu konu bloklarına ÖVP ve FPÖ patilerinden katılacak sözcüler de açıklandı. “Devlet ve toplum” kümesiyle Josef Moser ve Harald Stefan, “Güvenlik, Düzen ve Vatan Güvenliği” ile Wolfgang Sobotka ve Walter Rosenkranz, “Konum” ile Bettina-Glatz Kremsner ve Hubert Fuchs, “Sosyal, Adalet ve Yeni Adalet” ile August Wöginger ve Dagmar Belakowitsch, “Gelecek” ile Elisabeth Köstinger ve Axel Kassegger ilgilenecek.

Siyah-Mavi Koalisyon Tepki Görmüştü

2000 yılında Wolfgang Schüssel ve Jörg Haider başkanlığında ÖVP ve FPÖ arasında bir siyah-mavi hükûmet ittifakı olmuştu. Bu koalisyon halk nezdinde kabul görmemiş ve diğer AB üyeleri de koalisyona yaptırımlarla tepki göstermişlerdi. Aceleci reform projeleri ve reformları hızlı bir şekilde yürürlüğe geçirme çabası koalisyonun başarısızlığına sebep olmuştu. Sebastian Kurz’un başkanlığındaki Avusturya Halk Partisi (ÖVP), halka Schüssel’in başkanlığını hatırlatmamak ve negatif resmi unutturmak amacıyla partinin siyasi kültürdeki sembol rengi olan siyahı turkuaz ile değiştirmiş, “Turkuaz hareketin ve Yeni Halk Partisinin rengidir.” ifadelerinde bulunmuştu.

Ülkedeki İslami cemaatler ÖVP-FPÖ koalisyonun sadece Müslümanlar için değil, tüm Avusturya halkı için endişe verici olduğunu belirtiyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler