"Avrupalı Türklerin Problemleri"

Belçika Türkleri Neden Türkiye’ye Dönüyor?

Anvers Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre Belçikalı Türklerin Türkiye’ye dönüş eğilimi son yıllarda iki katına kadar çıktı.

Yarım asırlık bir geçmişe sahip Belçika Türk toplumunun özellikle ikinci kuşağındaki “Türkiye’ye dönüş eğilimi” son yıllarda birçok araştırmacının ilgisini çekti. Konuya ilişkin yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri “İkinci Nesil Belçikalı Türklerin Geri Dönüş Eğilimleri” başlığını taşıyor.

 

Dönüş Eğilimi Artıyor

Anvers Üniversitesi’nden Zeynep Balcı ve Joris Michielsen’in 2003-2013 yılları arasını kapsayan araştırmasına göre söz konusu dönemde geri dönüş sayısı 2 katına yükseldi. Önceki dönemde 600 olarak kayda geçen bu rakam, 1.200’e ulaştı.

Araştırmaya göre, eğitim sisteminde karşılaşılan problemler, iş hayatındaki ayrımcılık ve gençlerin sosyalleşme problemleri Belçikalı Türklerin bulundukları ülkeye yabancılaşma hissi yaşamalarına sebep olabiliyor.  

 

Belçika’da Türklerin Hikayesi

11.4 milyon nüfuslu Belçika’da 200 ila 250 bin arası Türkiye kökenlinin yaşadığı tahmin ediliyor. Belçika’nın toplam nüfusunun yüzde 2’sini oluşturan Türkler ülkeye ilk defa 1964’te Türkiye ile Belçika hükûmetleri arasında imzalanan misafir işçi anlaşması kapsamında geldi. 1974’te Belçika hükûmeti ekonomik sebeplerle göçmen alımını durdurdu. Buna karşın Türk göçü aile birleşimi çerçevesinde devam etti.

 

1970’li yıllara gelindiğinde 21 bin olarak kayda geçen Belçikalı Türk nüfusu, yedi yılın ardından 60 bini geçmişti. 1985’te 72 bin olan bu rakam 1996’da 81 bine ulaştı.

Bugün Belçikalı Türklerin yarısına yakını Flaman bölgesinde ikamet ediyor. Kalanlar Wallonia ve başta Schaerbeek olmak üzere Brüksel çevresinde yoğunlaşıyor.

Sadece Antwerp’te 75 bin Türkiye kökenlinin yaşadığı ve Belçika’da Türkiye kökenliler tarafından kurulan 100’den fazla sivil toplum kuruluşunun olduğu biliniyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler