"Aşırı Sağ"

Danimarka’da Kazanan Sosyal Demokratlar Oldu: Aşırı Sağcılar Düşüşte

Danimarka’da salı günü gerçekleşen yerel seçimlerde muhalefetteki Sosyal Demokratlar Partisi açık ara birinci olurken aşırı sağcı Halk Partisi oy kaybetti.

27 Kasım 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Danimarka 21 Kasım’da 98 belediye ve 5 bölge yönetimi için sandığa gitti. 2018-2021 döneminde görev alacak 2.637 kişinin belirlendiği seçimlerde 3 milyonun üzerinde oy kullanılırken katılım oranı yüzde 70’e ulaştı.

 

Belediyelerin Üçte Biri, Bölge Konseylerinin Beşte Dördü

Bölge konseylerindeki 205 sandalyenin 70’ini kazanan Sosyal Demokratlar’ı 54 sandalyeyle Liberal Venstre, 21 sandalyeyle aşırı sağcı Halk Partisi takip etti. Bir önceki yerel seçimlere göre liberallerin 8, aşırı sağcıların 2 sandalye kaybettiği bölge konseylerinde Sosyal Demokratlar’ın hâkimiyeti devam edecek.

Konseylerin yanı sıra belediyelerde de çoğunluğu yüzde 32 oy oranıyla Sosyal Demokratlar kazandı. Liberallerin yüzde 23 oranını yakaladığı seçimlerde aşırı sağcı Halk Partisi yüzde 8’de kaldı. Aşırı sağcılar 98 belediyeden yalnızca 1’ini (Laeso) kazanabilmiş oldu.

 

Sosyal Demokratlar İktidara Göz Kırptı

Hükûmetteki liberallerin yerel seçimlerdeki hezimeti 2019’daki genel seçimler için önemli bir işaret olarak kayıtlara geçti. Yerel seçimlerin açık ara galibi konumunda olan Sosyal Demokratlar Partisi’nin yaklaşan genel seçimlerde hükûmette yer alabilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu değerlendiriliyor.

 

Genel Seçimlerden Bugüne

2015’te gerçekleşen son genel seçimlerde Sosyal Demokratlar yüzde 26 ile birinci olmasına rağmen koalisyonda yer alamamış, yüzde 19 oy alan liberal Venstre Partisi Lideri Lars Lokke Rasmussen bir azınlık hükûmeti kurmuştu. 2015 seçimlerinin en dikkat çeken olayı kuşkusuz aşırı sağcı Halk Partisi olmuştu. Bir önceki seçime göre oylarını yüzde 8.8 artıran parti yüzde 21 ile 179 sandalyeli meclise 37 vekille girme hakkı kazanmıştı.

2019’daki genel seçimler öncesi bir prova niteliğinde olan yerel seçimlerdeki hezimeti değerlendiren Başbakan Rasmussen, sonuçlardan “kısmen memnun” kaldığını belirterek ulusal değil yerel beklentilerin söz konusu olduğunu vurguladı. Oy kaybeden aşırı sağcı Halk Partisi’nden ise henüz bir açıklama gelmedi. Aşırı sağcı parti son olarak “hastanelerde gür sakalın yasaklanması” teklifiyle gündeme gelmiş, hem Danimarka hem de Avrupa’dan tepkiler almıştı.  

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler