"GÜNDEM"

Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu: İslam Dünyası’ndan Kimse Yok

İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirilen ve dünyanın en prestijli organizasyonlarından biri olan Nobel Haftası’nda ödüller sahiplerini buldu.

11 Aralık 2017 admin

İsveç’in başkenti Stockholm’de, 2017 yılı fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Stockholm Konsert Huset’te (Konser Evi) düzenlenen törene, İsveç Kraliyet ailesi ve çok sayıda davetli katılırken ödüller, sahiplerine, İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından takdim edildi.

 

Ödül Kazananlar

Buna göre, 2017 Nobel fizik ödülünü Kip S. Thorne, Rainer Weiss ve Barry C. Barish, kimya ödülünü Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson, fizyoloji/tıp ödülünü Michael W. Young, Michael Rosbash ve Jeffrey C. Hall, ekonomi ödülünü Richard H. Thaler ve edebiyat ödülünü yazar Kazuo İşiguro aldı.

 

Nobeli kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve 9 milyon İsveç kronu (yaklaşık 900 bin Avro) para ödülü de verildi.

Ödül töreninin ardından yaklaşık bin 500 davetliye Nobel yemeği düzenlendi. Yemeğe, İsveç Kraliyet ailesi, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, bakanlar, parti temsilcileri, yabancı ülke temsilcileri ile ödül alanlar katıldı.

Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (ICAN) ise bugün Norveç’in başkenti Oslo’da ödülünü almıştı.

 

Nobel Ligi’nde Birinci, Açık Ara ABD

İsveçli bilim insanı Alfred Nobel’in girişimiyle 1895’te başlatılan ödülleri alanlar arasında birincilik Amerika Birleşik Devletleri’ne ait. Başta fizyoloji ve tıp olmak üzere farklı dallarda 336 ödül kazanan ABD’yi, 117 ödülle Birleşik Krallık takip ediyor.

 

Müslümanlar Şimdiye Kadar 13 Nobel Kazandı

Ödülü kazanan Müslümanların sayısı ise 13. İlk kez 1978’de, İsrail’le yapılan Camp David anlaşmasındaki rolüne işaretle bir Müslüman devlet başkanı, Mısırlı Enver Sedat Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Ertesi yıl Pakistanlı fizikçi Muhammed Abdusselam Fizik Ödülü’nü, 1988’de ise yine bir Mısırlı, ünlü yazar Naguib Mahfouz, Arap Edebiyatı’nı insanlığa tanıtması vesilesiyle Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Dünyanın en prestijli ödülünü kazanan diğer Müslümanlar arasında Filistin eski devlet başkanı Yaser Arafat, Yemenli barış aktivisti Tevekkül Karman ve Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus da bulunuyor.

 

Türkiye ise 2006’da Orhan Pamuk’la Edebiyat ve 2015’te Aziz Sancar’la Kimya dalında iki ödüle sahip.  (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler