"GÜNDEM"

Almanya Refakatsiz Küçükleri Sınır Dışı Edecek

Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre Alman devleti sınır dışı edeceği 18 yaş altındaki göçmenler için Fas’ta yaşam merkezleri kurmaya başladı.

28 Aralık 2017 admin

2015’te kapılarını Suriyeli göçmenlere açan Almanya’dan şimdiye kadar reşit olmayan çocuklar zorla geri gönderilmemişti. Bu durum yeniyılda değişecek gibi duruyor. Almanya’nın Fas’ta inşa edeceği yaşam merkezleri, Almanya’ya yasal bir yol ile gençleri sınır dışı etme imkânı tanıyacak. Önceden ailesi olmaksızın Almanya’ya gelen ve henüz sığınma statüsüne sahip olmayan çocukların sınır dışı edilmesi söz konusu olmazken, bundan sonra genç göçmenler Avrupa’da ailelerini dahi bulmadan sınır dışı edilebilecek.

Proje Tam Olarak Neyi Kapsıyor?

Alman İçişleri Bakanlığının “Welt am Sonntag” gazetesine verdiği bilgilere göre Fas’ta toplamda her biri 100 kişilik olmak üzere iki tane gençlik yaşam merkezi kurulacak. Ayrıca reşit olmayanlara sosyal yardım ve eğitim olanaklarının sağlanması ve bu yaşam merkezlerinin Fas hükümeti, yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile beraber tesis edilmesi planlanıyor

İçişleri Bakanlığının açıklamalarına göre bu pilot proje 18 yaş altı mülteciler arasından gönüllü olarak dönmek isteyenler için olduğu gibi aynı zamanda kabul kriterlerini yerine getirmeyen ve de suçu ispatlanmış mülteciler için geçerli olacak. Federal Milletvekili Ansgar Heveling’e (CDU) göre bu projenin ana fikri “gençlerin köken bölgelerinde yurtların kurulması, bu gençleri geri gönderebilmek için önemli bir adım.”

Çocuk Göçmenlerin Aileleri Nerede?

Son senelerde Almanya’da reşit olmayan hiçbir göçmen sınır dışı edilmemişti. Heveling’e göre yetkililerin refakatsiz küçüklerin ailelerini bulmaları konusunda daha somut adımlar atmaları gerek. Buna karşında Almanya’daki genç göçmenlerin kaldığı mülteci merkezleri çalışanları, çocukların çoğunun anneleri ile düzenli olarak telefon görüşmesi yapmalarına karşın, ailelerinin bulunmasında çaba sarf etmediklerini iddia ediyor.

Refakatsiz Küçüklerin Sınır Dışı Edilmesi Mümkün Mü?

Almanya tarafından oturum izni verilmeyen 18 yaş altı göçmenlerin sınır dışı edilmesi aslında kolay değil. Öncelikle sınır dışı edilmesi söz konusu olan ülkeden çocuğu sahiplenecek bir aile ferdi veyahut bir sorumlunun bulunması gerekiyor. Ayrıca, uygun bir konaklama tesisinin de mevcut olması şartı bulunuyor.

“Refakatsiz Küçük” Ne Demek?

Refakatsiz küçük, reşit olmadığı hâlde ebeveyninden ya da yasal velisinden ayrı, bir refakatçiye sahip olmadan göç eden çocuklar için kullanılır. 2015-2016 yıllarında Avrupa’da yaklaşık 650 bin çocuk, sığınmacı olarak başvurmuş, bu başvuruların yüzde 25’ini refakatsiz küçükler oluşturmuştur.

 

Perspektif, sosyal medyanın ilk “Göç Sözlüğü”nde göçle ilgili temel kavramları açıklamıştı. (ala)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler