"GÜNDEM"

Zorla Geri Gönderilen Sığınmacılara İşkence: “Bakan Önceden Uyarılmıştı”

Belçika’nın zorla ülkelerine geri gönderdiği Sudanlı sığınmacıların, Sudan’a döndükleri takdirde tehlikelerle karşılaşacaklarının sorumlu Göç ve İltica Bakanı Theo Francken’a yetkililer tarafından bildirildiği ortaya çıktı.

28 Aralık 2017 admin

Belçika’da Mülteciler ve Vatansızlar Genel Komiserliği’nin (CGVS) İltica ve Göç Bakanı Theo Francken’a ilettiği 24 Ekim tarihli gizli bir notta bakanın, ülkeden sınırdışı edilen Sudanlıları ülkelerinde bekleyen olası tehlikeler hakkında uyardığı ortaya çıktı. Notta “Çatışmaların doğası ve tehlikesinden dolayı” Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan’dan olan ve Arap asıllı olmayan bütün Sudanlıların Cenevre sözleşmeleri dahilinde otomatik olarak mülteci statüsünü elde ettiklerini, aynı bölgelerden gelen Arap asıllı sığınmacıların ise ikincil koruma statüsü elde ettikleri yazıyor. Bu nota rağmen ilgili bakanlığın, Komiserlik tarafından bildirilen bulguları görmezden geldiği apaçık ortada.

İddialara karşı Göç ve İltica Bakanı Francken Sudanlı göçmenlerin sınır dışı edilmesi ile ilgili aldığı notun “genel bir uyarı” olmadığını ve Sudanlıların korunabilmeleri için iltica başvurusu yapmak zorunda olduklarını açıkladı.

Muhalefet “Yalancı Bakan” İstemiyor

İşkence iddiaları ilk kez ortaya atıldığında Başbakan Charles Michel, “Ocak sonuna kadar bütün zorla geri göndermeleri iptal ettireceğim.” açıklamasında bulunmuştu. Bunun üzerine Göç ve İltica Bakanı Theo Francken, “Ocak ayının sonuna kadar zaten geri gönderme planlanmamıştı” diyerek Başbakana karşı çıkmıştı. Sonradan ortaya çıkan veriler ise ocak ayında Sudan’a zorla geri göndermelerin planlanmış olduğunu, fakat işkence iddialarından dolayı Göç ve İltica Bakanı Francken tarafından gizlice iptal edildiğini ortaya koyuyor.

Francken’in bir de uyarı notu alıp görmezden gelmiş olması üzerine Belçika muhalefeti Göç ve İltica Bakanının bu iki büyük hata ve yalanı nedeniyle istifa etmesi gerektiğini savunuyor. Koalisyondaki partiler ise hükümeti bu husumetten dolayı yokuşa sürmemek için net bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Hükümet mevzuyu nihayete erdirmek için İçişleri Bakanı Jan Jambon’un araştırmasını bitirmesini bekleyecek.

Ne Olmuştu?

Göç ve İltica Bakanı Theo Francken Sudan devleti ile tartışmalı bir çalışmaya imza atıp “kimlik belirleme misyonu” kurmuştu. Bu komisyon Belçika’da yasadışı bulunan Sudanlıların kimliklerini tespit etti. Kimliği belirlenen ve iltica başvurusunda bulunmayı rededen Sudanlılar zorunlu olarak Sudan’a geri gönderilmişti. Aralık ayında zorla geri gönderilen Sudanlıların bazılarının ülkeye vardıklarında tutuklanıp işkence edildiği ve şu an hayati tehlikeden dolayı saklanarak yaşadıkları ortaya çıkmıştı.

Mülteci ve Vatansızlar Genel Komiserliği Nedir?

Mülteciler ve Vatansızlar Genel Komiserliği (CGVS) Belçika Federal İçişleri bakanlığına bağlı fakat bağımsız çalışan bir kurum. Komiserliğin ana görevi ülkede bulunan sığınmacıların mülteci statüsü veya ikincil koruma statüsüne hak kazanıp kazanmadıklarını belirlemek. Kurum ayrıca ülkelerine geri dönen sığınmacıların karşılaşabilecekleri riskleri araştırıyor ve geri dönüş dosyalarını takip ediyor. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler