"GÜNDEM"

İngiltere: Müslüman Evliliklerinin Yarısından Çoğunu Devlet Tanımıyor

İngiltere, Müslüman evliliklerinin yarısından çoğunu tanımıyor.

14 Ocak 2018 admin

İngiltere’de yayın yapan C4 kanalındaki belgesele göre “Britanya’da yaşayan bir çok Müslüman, dini nikahının resmi olarak tanınmadığının farkında değil”.

Belgesele konu olan araştırmaya göre, İngiltere’de dini nikah kıyan her 10 çiftin 6’sının evliliği resmi makamlarca tanınmıyor. Dini nikahın makamlarca tanınmaması özellikle boşanma veya eşin vefatı gibi durumlarda ortaya çıkan hakların korunmasında önemli problemler yaratıyor.  

Vefat veya boşanma ile eşe ve çocuklara  geçmesi gereken emekli maaşı, ev gibi birikim veya tasarruflar İslami nikahın tanınmamasından ötürü eş veya çocuklara devretmiyor. Özellikle boşanma sonrası devralınması gereken sosyal ve ekonomik hakların tescili için açılan davalar yıllarca sürüyor ve ciddi ekonomik yükleri de beraberinde getiriyor.

 

Devlet, Müslüman ve Sih nikahını tanımıyor

1753 yılında kanunlaşan Evlilik yasası, nikah törenlerinin yapılabileceği yerleri kısıtlayarak resmi törenin yaygınlaşmasını ve benimsenmesini sağlamıştı. 1949 yılında yapılan yeni düzenlemeyle Quakerler ve Yahudiler resmi törenden muaf tutulmuştu.

Günümüzde İngiltere nüfusunun en büyük ikinci dini grubu olan Müslümanların; Sihlerin ve Hinduların evlilikleri 1949 yılındaki muafiyet benzeri yasalarla korunmuyor.

 

İslami nikahın tanınması için kampanya başlatıldı

İslam Hukuku uzmanı Aina Khan, beş yıl önce devletin tüm nikahları tanıması için “Evliliklerimizi Tanıyın” adlı bir kampanya başlattı. Khan kampanya sürecini şu şekilde özetledi:

“Birleşik krallıkta 100.000’den fazla kişinin nikahı tanınmamaktadır. Camilerin %90’ı medeni hukukta dini nikah kıyımı için kayıtlı değil. Hukuk devleti ilkesince tüm inançlara eşit mesafeli olunmalıdır. İnsanlar bir takım seçimlere zorlanmamalıdır; tüm nikahlar devlet tarafından kayıt altına alınmalı.” (dd)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler