"Belçika"

Belçika | 584 İltica Başvurusu 5 Yıldır Bekletiliyor

Belçika Göç ve İltica Bakanı Theo Francken yaptıkları bir araştırma neticesinde Belçika’da 584 göçmenin iltica başvurularına 5 yıldan uzun bir süredir cevap verilmediğinin tespit edildiğini açıkladı. İltica başvurularının incelenme süresinin yasal düzenlemelere göre 2 ay olduğu belirtilirken bakanlığın konuya el atacağı ve her dosyanın ayrı ayrı inceleneceği duyuruldu.

10 Şubat 2018 admin

Göç ve İltica Bakanı Theo Francken (Yeni Flaman İttifakı Partisi) elde ettikleri verilere göre Belçika’da 584 kişinin iltica başvurusunun 5 yıldan uzun bir süredir bekletildiğini açıkladı. Yasal düzenlemelere göre Belçika devletinin iltica başvurularına cevap vermesi için 2 aylık bir süresi var. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan göçmen krizinden dolayı bu 2 aylık sürenin yoğun başvurular nedeniyle aşılmış olması anlaşılabilir olsa da göçmenlerin 5 yıldan fazla bekletilmelerinin temel insan haklarının ihlali anlamına geldiği belirtiliyor.

 

“İnsanlar Bu Kadar Uzun Süre Bekletilmemeli”

Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Francken böyle uzun bir bekletilme süresinin doğru olmadığını ve her dosyanın ayrı ayrı inceleneceğini açıkladı. Bakan bu incelemelerin sadece insani sebeplerden ötürü yapılmayacağını, zira bu kadar insanın bunca zamandır sığınma kamplarında kalmalarının devlet için de büyük bir masraf teşkil ettiğini vurguladı. Göç ve İltica Bakanı Francken incelemeye başvurularına 17 yıldır cevap alamamış 2 göçmenin dosyasını araştırmakla başlayacaklarını ifade etti. Bunun yanı sıra 50 göçmenin de 14 yıldır iltica başvurularına cevap beklediği hatırlatıldı. Bakan bekleyen başvurularla ilgili “Uzun süredir bekleyen göçmenlere – ki bunların çoğunluğunu çocuklu aileler teşkil ediyor– ya oturma izni vereceğiz ya da ülkelerine geri gönderilecekler” dedi. Bakan uzun bekleyişlere ilişkin de “Ne olursa olsun, Belçika’da sığınma hakkına sahip olan insanlar bu kadar uzun süre bekletilmemeliler” ifadelerini kullandı.

 

İltica Başvurusu Değerlendirme Süreci

Belçika’ya giriş yapmış olan bir göçmen öncelikle Yabancılar Ofisine iltica başvurusunda bulunuyor. Yabancılar Ofisi başvurunun kaydını aldıktan sonra Dublin Anlaşması gereği bir ön araştırma gerçekleştiriyor. Bu araştırma çerçevesinde yetkililer bahsi geçen iltica başvurusuyla ilgili olarak başka bir Avrupa Birliği ülkesinin yükümlü olup olmadığına bakıyor. Öyle olduğu takdirde, göçmen ilgili ülkeye geri gönderiliyor.

İltica başvurusu ilk incelemeyi geçtikten sonra bu defa Göçmenler ve Vatansızlar Komiserliği tarafından mercek altına alınıyor. Bu araştırma kapsamında başvuru sahibi mülteciden durumunu detaylıca anlatan bir ifade sunması isteniyor. İncelemeden çıkan sonuca göre göçmen ya mülteci statüsünü ya da ikincil koruma statüsünü elde ediyor veya başvurusu reddedilerek hakkında sınır dışı etme kararı çıkartılıyor. Prosedür sonuçlanana kadar Federal Sığınmacıları Barındırma Kurumu tarafından sığınmacı kamplarına yerleştirilen göçmenler karara itiraz etme hakkına sahipler. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler