"Belçika"

Belçika’nın Yeni Partisi “Be.One” Resmen Kuruldu

Belçika’da Be.One adlı yeni bir siyasi parti kuruldu. Aktivist geçmişi ve Batı’nın emperyalist tutumuna yönelik radikal söylemleriyle tanınan Lübnan asıllı Djab Abou Jahjah ve Türk asıllı avukat ve Yeşiller Partisi eski senatörü Meryem Kaçar tarafından “radikal eşitlik” sloganıyla kurulan parti Ekim 2018’de düzenlenecek olan belediye seçimlerine katılarak siyaset arenasındaki ilk seçim tecrübesini yaşayacak.

10 Şubat 2018 admin

Belçika’da tartışmalı bir isim olan Lübnan asıllı aktivist ve yazar Djab Abou Jahjah, 2017 yılında Türk asıllı Belçikalı siyasetçi Ahmet Koç ile birlikte bir parti kurma hazırlığı içerisinde olduklarını kamuoyuna duyurmuştu. Koç ve Abou Jahjah’ın geçtiğimiz dönem yollarını ayırmaları üzerine Abou Jahjah yoluna eski senatör ve avukat Meryem Kaçar ile devam etme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Aylar süren hazırlık döneminin ardından Abou Jahjah ve Kaçar 7 Şubat Çarşamba günü partilerini kamuoyuna tanıttılar. Be.One ismini taşıyan partinin ana fikrinin “yeni siyaset ve radikal eşitlik” olduğu vurgulandı. Mevcut sağ ve sol partilerin siyasetlerinden memnun olmadıklarını belirten kurucular, parti olarak yeni bir siyaset dizayn edeceklerini ve sadece sözde değil icraat olarak da birtakım değişiklikleri hayata geçirmeyi planladıklarını belirttiler. Radikal eşitlik vaadiyle cinsiyet, ırk ve sosyoekonomik nedenlere dayalı ayrımcılıkla mücadele ve her alanda yüzde yüz eşitliğin sağlanması hedefleniyor. Partinin vizyon metninde radikal eşitlik kapsamında devlet kurumlarında kota uygulamasının savunulduğu ve ayrımcılık ve ırkçılığa karşı bir teftiş mekanizması kurulmasının hedeflendiği bilgisi göze çarpıyor.

 

Vergi Sistemine Yeni Düzenleme

Post-kapitalist olarak nitelendirilen partinin “sıcak ve dayanışma içinde olan bir topluma hizmet eden yeni bir ekonomik sistem” taraftarı olduğu vurgulanıyor. Parti ayrıca Belçika’daki vergi sisteminin yeniden düzenlenmesini ve yoksulların üzerindeki vergi yükünün zenginlere devredilmesini savunuyor. Bu çerçevede küçük şirketlerin daha az, büyük şirketlerin ise daha çok vergilendirilmesi partinin hedefleri arasında yer alıyor.

 

“Elektroşoklu Hayvan Kesimi Müslüman ve Yahudileri Hedef Alıyor”

Parti elektroşoklu hayvan kesimi hakkında da mevcut durumdaki yasal uygulamanın sadece Müslüman ve Yahudi cemaate karşı yürürlüğe koyulduğunu düşünerek bu durumu eleştiriyor. Abou Jahjah katıldığı bir televizyon programında konu ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu: “Hayvanların refahı ile ilgili tartışmalar ne zaman ki sadece kurban kesimleri ile sınırlı kalmaz, kaz ciğerleri meselesi, avcılık sektörü gibi gerçekten hayvan haklarının ihlal edildiği tüm meseleleri kapsayan bir boyut kazanır, o zaman elektroşoklu hayvan kesimi meselesi ile ilgili de tartışabiliriz.”

“Radikal Dekolonizasyon” Vurgusu

Avrupa’nın sömürge geçmişine dair izlerin günümüzde hâlâ her alanda hissedildiğinin vurgulandığı partinin vizyon metninde “radikal dekolonizasyon” kavramına da yer veriliyor. Bu bağlamda, Be.One Avrupa’nın sömürge geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğinin ve bu anlamda geçmişte yapılan ve günümüzde devam ettirilen hataların telafi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Parti ayrıca Batının iklim değişikliğindeki tarihî sorumluluğuna atıfta bulunarak bu anlamdaki duyarlılıklılarına vurgu yapıyor.

Bunun dışında Parti kurucusu Abou Jahjah partisinin laiklikten yana olduğunu, bununla birlikte laikliğin Fransız modelini değil İngiliz modelini benimsediklerini belirtiyor.

 

“Yabancılar Partisi Değiliz”

Kurucularının yüzde 70’i göçmen kökenli, yüzde 30’u ise otokton Belçikalılardan oluşan partinin en sık muhatap olduğu soru ise “yabancılar partisi” olup olmadıkları. Konu ile ilgili sıkça açıklama yapan Abou Jahjah “Çoğunluğumuzun yabancı asıllı olmasının nedeni partimizin eşitliğe ve çeşitliliğe verdiği önemden kaynaklanıyor, fakat partinin fikirleri seçmenlere ulaştığında eleştirel ve ilerici otokton Belçikalıların da parti çizgimize sıcak bakacaklarına eminim” şeklinde konuştu.

Be.One’nin kurucularından 1999 ve 2003 yılları arasında Yeşiller Partisinde(GROEN) senatörlük yapmış olan Meryem Kaçar parti değişikliği ile ilgili olarak “Gittikçe sağa kayan siyasetimize var olan partilerin yeteri kadar cevap üretemedikleri kanaatindeyim, dolayısıyla yeni sol bir projeye ihtiyaç vardı” açıklamasında bulundu. Partinin ana hedefinin toplumda bir mantalite değişikliği yaratmak olduğu vurgulanırken, bununla farklı kültürlerden bireylerin kendi dinî ve kültürel kimliklerini koruyarak da toplumda var olabilmesine imkân tanınması hedefleniyor.

 

Tartışmalı Kişilik Abou Jahjah

Parti kurucularından Lübnan asıllı Djab Abou Jahjah’ın Belçika’da tartışmalı bir kişilik olarak tanınması bazı kesimlerin partiye karşı tereddütle yaklaşmasına neden oluyor. 1991 yılında Lübnan’daki Hizbullah yönetimiyle anlaşmazlık yaşadığı gerekçesiyle Belçika’ya iltica başvurusunda bulunan Abou Jahjah’ın red cevabı aldığı, 1996 yılında ise evlilik yoluyla Belçika vatandaşı olduğu belirtiliyor. Abou Jahjah aynı zamanda Arap Avrupa Ligi’nin ve Movement X hareketinin de kurucusu. Arap Avrupa Ligi Avrupa’da yaşayan Arapların ve Müslümanların zorunlu asimilasyonuna karşı çıkan, insanların kendi kimliklerini koruyarak entegre olmalarını savunan bir kuruluş olarak öne çıkıyor. Movement X hareketi ise Avrupa’da demografik düzenin değiştiğinin kabul edilmesini savunan ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkan sivil bir hareket olarak biliniyor.

Abou Jahjah siyasilere karşı sert eleştirileriyle ve özellikle İsrail ve Filistin meselesindeki İsrail karşıtı tutumuyla da geçtiğimiz yıllarda sıkça gündeme gelmişti. 2016 yılında İsrail’le ilgili söylemlerinden dolayı yazı yazdığı De Standaard gazetesi Abou Jahjah’ın köşe yazarlığına son verme kararı almıştı.

 

Diğer Kurucu Üyeler

Henüz parti kongresi düzenlememiş olan Be.One partisi 10 kişiden oluşan çekirdek kadrosunu 7 Şubat’ta tanıttı. Gent şehrinde Yeşil Camii projesini yürüten Avukat Ercan Tok, Gent Üniversitesinden siyasal bilimler uzmanı ve aynı zamanda Meryem Kaçar’ın eşi Dries Lesage, ünlü gazeteci Hilde Sabbe ve Abou Jahjah’ın yakın çalışma arkadaşı Karim Hassoun kurucular arasında yer alıyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler