"2017 Almanya Seçimleri"

Almanya | Türkiye Kökenliler Son Seçimde Kime Oy Verdi?

Türk asıllı Alman vatandaşların seçimlere katılım oranı Almanya genelindeki katılım oranından düşük. Oy kullanan çoğunluk ise sosyal demoratlar partisine (SPD) oy verdi.

Duisburg-Essen Üniversitesi ve Köln Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen bir araştırmada 24 Eylül’de gerçekleşen Almanya Federal Seçimlerinde Türkiye ve Rusya kökenli vatandaşların seçim davranışları incelendi. Göçmen kökenli Almanların seçimlere katılım ve  tercihlerinin mercek altına alındığı araştırma, birinci ve ikinci nesilden yaklaşık 500 Rusya ve Türkiye kökenli vatandaşla yapılan anket sonuçlarından oluşuyor.

 

Türkiye Asıllı Alman Vatandaşların Oy Kullanma Oranı Düşük

Araştırmaya göre, Türkiye asıllı Alman vatandaşları göçmen kökenli olmayan Almanlara nazaran seçimlere daha az ilgi gösterdi. Buna göre Alman çoğunluk toplumunun oy kullanma oranı %76,2 iken, bu oran Türkiye kökenlilerde %64’e, Rusya kökenli Alman vatandaşlarında ise %58’e düşüyor.

 

Göçmen Kökenli Alman Vatandaşları Hangi Partiye Oy Verdi?

2017 yılında gerçekleşen Almanya Federal Seçimlerinde Türkiye kökenli vatandaşların %35’i Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) oy verirken, %20’si Hristiyan Demokrat Parti’yi (CDU/CSU) ve %16’sı ise Sol Parti’yi (Die LINKE) seçti. Bununla birlikte, seçim davranışlarına bakıldığında birinci ve ikinci neslin arasında büyük farklılıkların olması dikkat çekiyor. Birinci nesil Türkiye kökenlilerin %29’u SPD’ye oy verirken, bu oran ikinci nesilde %40’a çıkıyor.

AK Parti’ye yakınlığı ile tanılan ADD ise Türkiye kökenlilerin yalnızca % 2’sinin oyunu aldı. ADD’yi seçenlerin çoğunluğunu ise ikinci nesil Türkiye kökenlilerin oluşturduğu açıklandı.

Araştırmadan çıkan bir diğer sonuca göre, Rusya kökenli seçmenlerin, Türkiye kökenli seçmenlere oranla daha muhafazakâr olduğu görülüyor. Ankete katılan Rusya kökenli Alman vatandaşların %27’si CDU/CSU’ya oy verirken, % 21’i oylarını Sol Parti’ye (Die Linke) verdiğini belirtti. Aşırı sağ popülist parti Almanya için Alternatif (AfD) ise Rusya kökenlilerin % 15’inin oyunu aldı.

 

Türkiye Kökenlilerin Seçime Katılım Oranı Ruslara Oranla Daha Yüksek

Araştırma Türkiye kökenlilerin siyasi katılım ve oy kullanma oranlarının Rusya kökenli vatandaşlara kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra Türkiye kökenlilerin siyasi katılımlarının göçmen kökenli olmayan Almanlara oranla da yüksek olduğu görülüyor. Anket sonuçlarına göre Türkiye kökenli birinci ve ikinci nesil vatandaşların % 18’i son bir yılda imza kampanyalarına katıldığını ifade ederken bu oran Rusya kökenlilerde % 10’da kalıyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu diğer önemli bir sonuç ise “izinli eylemlere katılım” sorusuna verilen cevaplarda kendini gösteriyor. Türkiye kökenlilerin % 17’si izinli eylemlere katıldıklarını belirtirken, Rusya kökenlilerin yalnızca % 4’ü siyasi eylemlere katıldığını ifade ediyor. Ülke genelindeki siyasi eylemlere katılım oranı da yine benzer şekilde düşük. Vatandaşların sadece % 7’si son 12 ayda siyasi bir eyleme katıldığını ifade ediyor.

İnternet üzerinden siyasi katılımın ölçülmesinde de benzer sonuçlar elde edildi. Ankete katılan Türkiye kökenli Almanların % 11’i sosyal medya kanalları ve internet sayfalarında siyasi yazı, makale veya yayınlara yorum yazarak katkı sağlarken, % 17’sinin ise sosyal medya kanalları üzerinden bizzat siyasi yazılar yazıp paylaştığı belirtildi. Rusya kökenlilerde ise internet üzerinden siyasi katılım oranı %6 olarak tespit edildi.

 

Gelecek Seçimlerde Çifte Vatandaşlar Kime Oy Verecek?

Sonuçlara göre ankete katılan hem Türk hem Alman vatandaşlığına sahip kişilerin % 12’si Türkiye’deki seçimlere katılamayacaklarını ifade etti. Çifte vatandaşlık sahiplerinin % 16’sı Türkiye’de iktidarda olan AK Parti’ye oy vereceğini belirtti. Oyunu AK Parti’ye vereceğini söyleyenlerin % 3’ünü birinci kuşak oluştururken bu oran ikinci kuşakta %29’a çıkıyor.

Araştırmaya katılan Türk pasaportlu vatandaşların yaklaşık % 42’si Türkiye’deki seçimlerde oy kullandığını ifade ederken, katılımcıların % 78’i anayasa reformuna karşı oy kullandığını belirtti.

 

AB Üyeliğine Yönelik Tutum, Merkel Ve Erdoğan

Sonuçlara göre Türkiye kökenlilerin % 66’sı Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. AB üyeliğine yönelik en büyük ret Kürtlerden gelirken araştırmaya katılan Kürtlerin % 84’ü Türkiye’nin AB üyesi olmasını istemediğini ifade etti.

Araştırmada katılımcılara siyasi liderler hakkında da sorular yönetildi. Katılımcılardan, liderleri -5 ile +5 arasında bir puan ile değerlendirmeleri istendi. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye kökenlilerden ortalama -2,5 puan aldı. Buna göre birinci nesil Erdoğan’ı ikinci nesle oranla daha olumsuz değerlendirdi.

Araştırma sonuçları Erdoğan’ın aksine, Merkel’in Türkiye kökenliler tarafından daha olumlu algılanıp sevildiğini ortaya koyuyor. Katılımcılar, Almanya Federal Şansölyesi’ni +1,6 puan ile değerlendirdi. Araştırma yalnızca 500 kişiyle gerçekleştirildi ve temsili bir niteliği bulunmuyor. (şk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Almanya | Vatandaşlık Politikası ve Çifte Vatandaşlık
    2023-04-14 11:56:05

    […] olduğu belirtiliyor. Üçüncü olarak da vatandaşlığın demokratik yönünden bahsediliyor ve vatandaşlıkla gelen oy hakkı ve siyasi haklara […]

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler