"Hollanda"

Hollanda | İslam Karşıtı Suçları İnceleme Teklifi Reddedildi

Son aylarda sık sık İslam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Pegida’nın Hollanda’da işlediği suçlara yönelik DENK Partisi’nin araştırma önergesi parlamentoda reddedildi.

14 Mart 2018 admin

Hollanda’da Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) adlı grubun işlediği İslamofobik suçların araştırılmasına dair verilen önerge parlamentoda reddedildi.

10 Mart’ta Enschede kentinde cami yapılması planlanan bir alana 23 haç dikilmesi olayı üzerine İslam karşıtı grubun Hollanda’daki eylemlerinin ele alınmasını talep eden önergeyi veren DENK partili milletvekili Farid Azarkan, söz konusu kararı “parlamentonun Müslümanlara sırt çevirmesi” olarak yorumladı.  

 

Cami Arsasına 23 Haç

Pegida üyelerinin grubun sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntülerle ortaya çıkan olayda, cami yapılmak istenen bir arsaya üzerinde Londra, Barselona, Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı 23 adet haç dikilmişti.

Pegida Hollanda lideri Edwin Wagensveld, “Bu eylem Enschede’de son eylemimiz olmayacak.” ifadeleriyle camilere yönelik saldırıların devam edeceğini ve Hollanda’nın en büyük camilerinden biri olması planlanan HDV Enschede Yeni Camii’nin yapılmasını engelleyeceklerini açıkladı.

Pegida üyeleri 12 Mart’ta Amsterdam’da yaklaşık 50 kişi ile bir yürüyüş düzenlemiş, ırkçı yürüyüşe engel olmak isteyen Anti-Faşişt Eylem (AFA) hareketinden bir gruba polis müdahale etmişti.

 

Pegida’nın Yükselişi

“Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (Alm: “Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes”) adıyla kurulan hareket, ilk kez Almanya’nın doğudaki Dresden şehrinde bir gösteriyle kendini göstermişti. 20 Ekim 2014’te organize edilen gösteride 300 destekçisi bulunan kuruluş, bir yıl sonra, 5 Ocak’ta yine Dresden’de düzenlediği gösteride bu kez 25 bin kişiye ulaşmıştı.

 

Hollanda’da İslam Karşıtlığı

Geçtiğimiz aylarda Hollanda’nın Barneveld kentindeki An-Noer camisi, Venlo’da Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı Tevhid Cami, Lahey’deki As-Soennah cami başta olmak üzere farkı camiler ve Amsterdam ve Leiden kentlerindeki İslam okulları aşırı sağcı grupların saldırılarına maruz kaldı.

Cami saldırıları konusunda bilimsel araştırmalar yapan Amsterdam Üniversitesi’nden (UvA) Ineke van der Valk, Mart ayında yayınladığı raporunda 2016 yılında saldırı sayısının 72’ye yükselerek rekor kırdığını ortaya koymuştu.

Aşırı sağcı gruplar tarafından Müslümanlara ve ibadethanelerine yönelik şiddet ve saldırıların giderek artması, Hollanda’daki Müslüman cemaatin güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Bakan Sander Dekker’e göre Pegida gibi antidemokratik ve aşırı sağcı gruplar, Hollanda’daki Terörle Mücadele ve Ulusal Güvenlik Koordinatörlüğü (NCTV) tarafından izleniyor ve takip ediliyor. Ancak şimdiye kadar alınan önlemlerin yetersiz kaldığını düşünen Müslümanlar, yetkili merciler tarafından daha etkili önlemlerin alınmasından yana. (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler