"GÜNDEM"

İngiltere | Ana Muhalefet Lideri Corbyn’den İsrail’e Gazze Tepkisi

İngiliz İşçi Partisi lideri Corbyn: "İngiltere, barış ve adalet getirecek çözümün aciliyeti konusunda sesini duyurmalı" diyerek İngiliz hükümetine Filistin konusunda sesini yükseltmesi çağrısında bulundu.

1 Nisan 2018 admin

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında 30 Mart’ta düzenlenen “Filistin Toprak Günü” gösterilerinde 15 Filistinlinin İsrail askerlerince şehit edilmesi üzerine sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Corbyn açıklamasında, “İsrail güçlerinin, Gazze’de Filistin’in hakları için gösteri yapan sivilleri öldürmesi ve yaralaması dehşet verici” değerlendirmesinde bulundu. İngiliz hükümetine çağrıda bulunan Corbyn “İngiltere, barış ve adalet getirecek çözümün aciliyeti konusunda sesini duyurmalı.” ifadesini kullandı.

Barışçıl Gösterilere Gerçek Mermiyle Müdahale

Her sene 30 Mart’ta gerçekleştirilen “Filistin Toprak Günü” anma etkinlikleri kapsamında İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde düzenlenen barışcıl gösterilere İsrail askerlerinin gerçek mermi ile müdahale etmesi sonucu 15 Filistinli şehit edilmiş, yaklaşık bin 400 Filistinli yaralanmıştı. Bunun ardından 31 Mart cumartesi günü Filistin’de ulusal yas ilan edilmişti.

Londra merkezli sivil toplum örgütü El-Aksa Dostlarının Başkanı İsmail Patel konuyla ilgili yayımladığı mesajında “İsrail, Filistinlilerin kendi topraklarında barış içinde yaşama, direnme, ve topraklarına geri dönme hakkını ellerinden aldı. Şimdi de barışçıl gösteri haklarını ellerinden alıyor.” görüşünü paylaştı.

Direnişin Sembolü: Toprak Günü

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile Bölgesi’nde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitmiş ve gösteriler düzenmişti. İsrail polisi ise gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etmiş, binlerce kişiyi ise yaralamıştı. İsrail’in kuzeyindeki Celile Bölgesi’nde yer alan Deir Hanna beldesinde gerçekleşen bu olay, polis ile İsrail vatandaşı olan Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması sebebiyle büyük önem kazandı.

“Toprak Günü” olarak anılan olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak her sene 30 Mart tarihinde dünyanın pek çok yerindeki Filistinliler tarafından çeşitli etkinliklerle anılıyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler