"GÜNDEM"

Avrupa | İsrail’e Çağrı “Gösteri Hakkına Saygı Duy”

Avrupa Birliği (AB), abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gösterilerin devam edeceğinin açıklandığına dikkati çekerek, itidal çağrısında bulundu.

6 Nisan 2018 admin

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini‘nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta yaşanan can kayıpları hatırlatılarak, gösterilerde tüm tarafların sorumlu davranmaları, şiddet olayları ve can kayıplarının önlenmesi gerektiği bildirildi. Açıklamada, “AB, İsrail‘in barışçıl gösteri hakkına saygı duymasını ve orantılı güç kullanmasını bekliyor.” ifadelerine yer verildi. Gazze halkının barışçıl gösteri hakkı bulunduğuna işaret edilen açıklamada, göstericilerin çatışmadan kaçınmaları gerektiği kaydedildi.

Gösteriler Bugün de Devam Edecek

Filistinliler, Toprak Günü’nün 42. yılını anma kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor. İsrail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden bu yana 19 Filistinli şehit oldu, 1500’den fazlası yaralandı.

On binlerin katılımıyla düzenlenen barışçıl Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne bugün de devam edileceği duyuruldu. Altı hafta boyunca devam etmesi planlanan barışçıl gösteriler için bugün de sabah saatlerinden itibaren çok sayıda Filistinli Gazze-İsrail sınırına akın etmeye başladı. İsrail ordusu Gazze sınırında bugün düzenlenecek eylemlere 50 bin kişinin katılmasının beklendiğini açıkladı.

Uluslararası toplumdan gelen tüm tepkilere rağmen İsrail askerlere verdiği “sınıra yaklaşanı gerçek mermiyle vurun” talimatından geri adım atmıyor. İsrail’in bu sert tutumu bugünkü gösterilerde de geçen haftaki gibi şehit ve yaralılar olacağı yönündeki endişeleri artırıyor.

Toprak Günü

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

“Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi görülüyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler