"GÜNDEM"

Macaristan | Orban’ın Galibiyetine Kesin Gözüyle Bakılıyor

Macaristan'da mültecilere karşı ırkçı söylemleriyle bilinen Orban'ın başında bulunduğu hükûmeti oluşturan Fidesz ve KDNP koalisyonunun, 8 Nisan'daki genel seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

6 Nisan 2018 admin

Mültecilere karşı ırkçı söylemleriyle bilinen Macaristan‘daki Viktor Orban‘ın başında bulunduğu hükûmeti oluşturan Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) ve Hristiyan Demokrat Halk Partisi (KDNP) koalisyonunun, 8 Nisan’da gerçekleştirilecek olan genel seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Seçime ittifak yaparak girecek koalisyon partilerinin, oyların yüzde 45’ini alacağı tahmin ediliyor.

Ülkede sadece iki ay öncesine kadar Fidesz-KDNP koalisyonun pazar günü düzenlenecek seçimlerde parlamentodaki 3’te 2’lik çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı tartışılırken, 25 Şubat’ta Hodmezövasarhely kentindeki belediye başkanlığı seçiminde Fidesz adayının, tüm muhalefet partilerinin desteklediği bağımsız adaya karşı yüzde 16 farkla kaybetmesi, seçimin hükûmet açısından tehlikeye girdiği şeklinde yorumlara neden oldu.

Eötvös Lorand Tudomanyegyetem (ELTE) Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Political Capital Siyaset Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Peter Kreko seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede Fidesz’in kalesi olarak nitelendirilen Hodmezövasarhely’de seçimi kaybetmesinin ardından hükûmet partisinin 3’te 2’lik çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı sorusundan ziyade, parlamentoda çoğunluğu elde edip edemeyeceğinin dahi tartışılmaya başlandığını aktardı. Bununla birlikte kendisinin Fidesz’in mecliste çoğunluğu sağlayacağını tahmin ettiğini belirtti.

“Muhalefetin Fidesz’i Yenmesi İçin İttifaka İhtiyacı Var”

Kreko, 199 sandalyeli Macaristan parlamentosunda 106 milletvekilliğini en çok oy alan adayın kazandığı dar bölge sistemine göre belirlendiğini ve muhalefet partilerinin Fidesz’i yenmek için bu alanda ittifaka ihtiyaç duyduğunu, buna rağmen muhalefetin şu an için bu kapasitesinden uzak görüntü çizdiğini kaydetti.

Hükümetin, sığınmacı, Brüksel ve George Soros (Macar asıllı Amerikalı iş adamı) gibi konular üzerinden yürütülen kampanyasına halkın artık itibar etmediğine dikkat çeken Kreko, ”Ama Hodmezövasarhely’deki sonuçlardan hükümetin ders çıkarmadığı ve aynı kampanyayı devam ettiği görülüyor.” dedi.

Fidesz’in son dönemde popülaritesini yitirmesindeki en önemli nedenlerden birisinin ülkedeki yolsuzluk iddiaları olduğuna işaret eden Kreko, Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisinin (OLAF) bir dönem Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın damadının da yöneticiliğini yaptığı Elios firmasının çok ciddi yolsuzluk olaylarına karıştığı şeklindeki raporundan dolayı halkın hükûmet partisine karşı sempatisinin azaldığını savundu.

“Macaristan’da Yabancı Düşmanlığı ve İslamofobi Yükseliyor”

Macaristan’da İslamofobi ve yabancı düşmanlığının hükümetin son yıllarda izlediği politikadan dolayı artış gösterdiğini de vurgulayan Kreko, ”Macarlar, aslında yabancı düşmanı değiller. Tüm Orta Avrupa’da olduğu gibi Macaristan’da da yabacılara yönelik ön yargı yüksek, ama bu çok ciddiye alınacak bir durum değil. Ama hükûmet, sığınmacıları ve mültecileri tek bir safta gösterip karşıt kampanya düzenlediği zaman bunun halk üzerinde etkisi oluyor. Suriyeli mülteciler ilk Macaristan’a geldiğinde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Macarların sığınmacılarla empati yaptığı ve yardım etmek istediği sonucu ortaya çıkmıştı. Daha sonra hükûmetin bu konudaki söylemleri halktaki bu empatiyi öldürdü. Hükümet söylemlerinde tüm Müslümanları tek bir safa koyarak saldırıyor.” diye konuştu.

Kreko, Macar hükümetinin seçim kampanyasında “Müslümanları Avrupa’yı istila eden güç” olarak gösterdiğini, Başbakan Orban’ın ise Hristiyan Avrupa’yı koruyan haçlı şövalyesi rolüne büründürüldüğünü ifade etti.

“Macarlar Lidere Büyük Önem Veriyor”

Yaklaşan seçimlerle ilgili olarak Alapjogokert Központ Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Miklos Szantho da çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Szantho, 25 Şubat’taki Hodmezövasarhely belediye başkanlığı seçimi öncesine kadar ülke siyasetinde Fidesz’in durumunun oldukça istikrarlı, muhalefetin ise birbiriyle sürekli kavgalı ve bölünmüş olarak görüldüğünü, ancak bu seçimde tek aday destekleyerek elde edilen başarının muhalefet partilerini 8 Nisan’daki parlamento seçimlerinde de ortak aday belirleme konusunda harekete geçirdiğini söyledi. Bununla birlikte, Szantho “Tüm muhalefet partileri ittifak yapsa bile Fidesz-KDNP koalisyonun seçimi az farkla bile olsa kazanma ihtimali var.” dedi.

Belediye başkanlığı seçiminde bağımsız bir adaya hem sağ hem de sol görüşten seçmenlerin oy verebileceğini, buna rağmen pazar günkü seçimlerde Hodmezövasarhely’dekine benzer bir ittifaka fazla ihtimal vermediğini belirten Szantho,  solcu bir seçmenin aşırı sağcı adaya ya da aşırı sağcı bir seçmenin ise solcu adaya oy vermesinin çok zor olacağını kaydetti.

Szantho, 8 Nisan’daki seçimde Fidesz-KDNP koalisyonun yüzde 50 üzerinde oy alarak parlamentoda salt çoğunluğu elde edeceğine ancak 3’te 2’lik çoğunluğu kazanamayacağına dikkat çekti. Macarların sadece partilere göre oylarını kullanmadığını, lidere de büyük önem verdiklerini savunan Szantho, yapılan kamuoyu araştırmalarında “ülkeyi kim yönetebilir” sorusuna muhalefet partisine sempati duyan seçmelerin bile büyük bir kısmının “Viktor Orban” cevabı verdiğini aktardı.

Anketlere Göre Fidesz-KDNP Koalisyonu Birinci Geliyor

Kamuoyu araştırmalarına göre, 8 Nisan’daki seçimlerde, şu anda hükümette bulunan Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonun yaklaşık yüzde 45 oy alarak birinci geleceği tahmin ediliyor.

2014 yılındaki seçimi üçüncü sırada bitiren Macaristan Jobbik Partisinin ise yüzde 20 civarında oy alarak ana muhalefet partisi olması bekleniyor. Halihazırda ana muhalefetteki Macaristan Sosyalist Partisinin (MSZP) ise pazar günü yapılacak seçimi yaklaşık yüzde 15 oy alarak üçüncü, Demokratik Koalisyonu (DK) yüzde 8 ile dördündü, Macar Yeşiller Partisinin ise yüzde 7 ile beşinci sırada bitireceği tahmin ediliyor.

199 sandalyeye sahip Macaristan Ulusal Meclisine 5 partinin de yüzde 5’lik barajı aşarak girmesi bekleniyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler