"GÜNDEM"

Belçika | Haremlik Selamlık Otobüs İsteyen Partinin Kapatılması Tartışılıyor

12 Nisan 2018 admin
Copyright Bilgisi

Belçika‘da ekim ayında düzenlenecek yerel seçimler öncesi İslam Partisi seçim bildirgesini açıkladı. 6 Nisan’da yapılan açıklamada, “Belçika’da şeriat” ve “haremlik selamlık otobüs” önerilerinin yer alması büyük tartışma yarattı. Açıklanan bildirge sonrası ülkedeki hükümet ve muhalefet kanadından İslam Partisi’ne yönelik sert eleştiriler yöneltildi. İktidardaki iki parti; Yeni Flaman İttifakı (N -VA) ve Flaman Liberal Demokratlar Partisi (Open VLD), İslam Partisi’nin kapatılmasına yeşil ışık yaktı. Almanya’da olduğu gibi aşırılık yanlısı partilerin kapatılması için yeni bir yasa hazırlanması taraftarı olduklarını duyurdular. Mayıs 2019’da gerçekleştirilecek seçimler sonrası bu yönde bir maddenin anayasaya ekleneceği aktarıldı.

“AİHM İçtihadı Parti Kapatmayı Yasaklamıyor”

N -VA Parti Sözcüsü Joachim Pohlmann, Belga Ajansı’na yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihadının, liberal haklar ve demokrasiye karşı olan partilerin yasaklanmasına onay verdiğini savundu.

İslam Partisi’nin seçim bildirgesine bakanlar da tepki gösterdi. Sığınma ve Göç’ten sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken Twitter’dan yaptığı açıklamada, Belçika’da adında İslam olan bir partinin giderek büyüdüğüne dikkat çekip, şeriat çağrısında bulunmaktan çekinmediğini söyledi. Francken partinin söylemlerinin antidemokratik olduğunu savundu. Brüksel Bölgesi Devlet Bakanı Bianca Debaets de partinin otobüslerde haremlik selamlık uygulamasının şok edici ve anayasaya aykırı olduğunu kaydetti.

“Partinin Kapatılması, Fikirlerinin Dolaşmasını Engellemez”

Bu arada ülkenin önemli gazetelerinden Het Nieuwsblad’da yayınlanan başyazıda ise partinin kapatılması yönündeki tartışmalar eleştirildi. Yazıda bir partinin kapatılmasıyla, bu parti tarafından temsil edilen fikirlerin dolaşımının engellenemediğine dikkat çekilirken, sadece diktatörlüklerde fikirlerin yasaklanabileceği kaydedildi. Ayrıca 2004’de ırkçı söylemlerden mahkum olan Vlaams Blok Partisi’nin daha sonra katıldığı seçimlerde yüzde 24,2 aldığı hatırlatıldı. İlerleyen süreçte ise sağcı Yeni Flaman İttifakı (N -VA) Partisi’nin kurulmasıyla Vlaams Blok’un siyasi sahneden silindiği aktarıldı.

Parti 14 Ekim 2018’de düzenlenecek yerel seçimlerde, Brüksel ve Valon Bölgesi’ndeki toplam 28 yerleşim yerinde seçimlere katılacağını açıklamıştı. 2012’de kurulan İslam Partisi’nin Anderlecht ve Molenbeek’te iki Belediye Meclis Üyesi bulunuyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler