"GÜNDEM"

Fransa | Peçe İsyanı: Onlarca Araç Ateşe Verildi, Gözaltılar Var

Fransa'da polisin peçeli bir kadını zor kullanarak gözaltına alması sonrası Toulouse'da büyük olay çıktı. İki gündür devam eden olaylarda onlarca araç ateşe verildi.

18 Nisan 2018 admin

Fransa‘da Toulouse’ın banliyölerinden Bellefontaine’de polisin kimlik kontrolünü reddeden peçeli bir kadını zor kullanarak gözaltına almak istemesi büyük olay çıkmasına neden oldu. Pazar günü 17:30 sularında yaşanan olayda, polis peçeli bir kadına kimlik kontrolü yapmak istedi. Yüzünü açması istenen kadın, bu talebi reddetti. Bunun üzerine polis, peçeli kadını yere yatırıp kelepçe takarak gözaltına aldı.

Polisin tercih ettiği sert uygulama, olay yerinde bulunan gençlerin büyük tepkisini çekti.  Göstericilerin taşla saldırması sonrası polis peçeli kadını araca bindirerek karakola getirdi.

24 Araç Ateşe Verildi, 18 Kişi Gözaltına Alındı

Olay sonrası başlayan gösteriler kontrolden çıktı. 2 gündür Toulouse’un banliyölerinde devam eden gösterilerde onlarca araç ve çöp kutusu ateşe verildi. Pazartesi gecesi de devam eden gösterilerde 24 araç yakıldı, birçok çöp kutusu ateşe verildi. Toulouse Valisi Pascal Mailhos yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerini şiddet ve kamu malına zarar verdikleri gerekesiyle 18 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu. Polis kaynakları, gösterilerin Miral, Bagatelle ve Reynerie mahallelerine de sıçradığını aktardı.

2011 Yılında Çıkan Yasa Sokakta Peçe Takmayı Yasaklıyor

Daha önce de Paris’in batısındaki Trappes’da bir kişi, polislerin kimlik kontrolü için eşinin peçesini kaldırmak istemesi üzerine sert tepki göstermiş; daha sonra gözaltına alınmıştı. Adamın serbest bırakılmasını isteyen yüzlerce kişi ise karakol önünde eylem yapmış, polislere taşlarla saldırmıştı. Birkaç gün devam eden olaylarda onlarca araç yakılmış, polis müdahalesinden yaralananlar olmuştu.  14 yaşında bir çocuk da göz yaşartıcı gaz kapsülünün çarpması sonucu bir gözünü kaybetmişti.

Fransa‘da 2011 yılında Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığında Avrupa’da bir ilk olarak yürürlüğe giren ‘peçe yasası’ kamusal alanda, yüzü, görünmeyecek şekilde örtmeyi yasaklıyor. Yasa ihlaline 150 euroluk para cezası öngörüyor.

(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler