"GÜNDEM"

Norveç | ‘İsa da Mülteciydi’: Norveç Kilisesinden Açık Sınır Çağrısı

Norveç Kilisesi, dünyanın rekor sayıda mülteci barındırdığına dikkat çekerek açık sınır çağrısında bulundu.

18 Nisan 2018 admin

Avrupa’daki yabancı düşmanlığı tartışmaları sürerken, bu yılki Norveç Kilise toplantısında Suriye ve savaş nedeniyle diğer ülkelerden kaçan insanlara karşı misafirperverlik çağrısında bulunulmasına oybirliğiyle karar verildi.

“Konukseverliği Göster” başlıklı toplantı, “İsa bir mülteciydi. O bir yabancı ve mülteciydi. Aç ve susuzdu. Bizim zamanımızda, bizim dünyamızda…” sözleriyle başladı.

Norveç Kilisesi’ne göre, 22 milyonu çocuk, 65 milyon insan, şu anda savaş, çatışma, yoksulluk ve felaketlerden kaçıyor. Bu rakam 2. Dünya savaşından beridir şahit olunan en yüksek rakam. Kilise yıllık toplantısında verilen kararda “Yaşadığımız dünyada çözüm kendimizi acıdan uzak tutmak ve duvarlar inşa etmek değil. Kilise, bu durumu böyle ele alamaz.” sözleri sarf edildi.

Toplantıda Avrupa’da Yabancı Düşmanlığı Ele Alındı

Alınan kararda, özellikle Avrupa’da ‘artan yabancı düşmanlığı’ olgusu ele alındı. “Avrupa, yabancı düşmanlığı ile felç oldu. Çitler kuruluyor ve duvarlar örülüyor. Birçok insan bunları aşmayı başaramıyor. Korku ve yorgunluk içinde, sınırdan sınırlara dolaşıyorlar. Norveç’te mülteci krizi söz konusu değil. Geçtiğimiz yıl, Yunanistan, İtalya, Lübnan, Uganda ve çatışma bölgelerine komşu olan diğer ülkelerden yaklaşık 3.000 mülteciyi aldık yalnızca.” İfadeleri kullanıldı.

Norveç Kilisesi, toplumu ve siyasetçileri, duvarlar inşa etmek yerine, toplumsal tartışmalara katılmaya ve mültecilere karşı misafirperverlik göstermeye çağırdı.  Alınan karara özel olarak iktidarda bulunan Muhafazakâr Parti  Başbakanı Erna Solberg de davet edildi. Karar meclisi, “Sayın Başbakan! Cesur olun! Söz ve eylemlerde misafirperverliği gösterin. Uygun bir mülteci ve sığınma politikasını sağlamaya çalışın.” sözlerini sarf etti.

Daha önce Norveç’in sevilen hükümdarı Kral Harald V, Norveç kilisesi söz konusu olduğunda ülkenin misafirpervelik konusunda hiçbir sınırı olmadığını, fakat Norveç’in bütün Afrika’yı kabul edemeyeceğini gerçeğinin bilincinde olunması gerektiğini belirtmişti.

Kilisenin Üye Oranı Düşüşte

2015 yılında 30 bin sığınmacının başvurusundan sonra, Norveç, iltica yasalarını kademe olarak zorlaştırarak kabul sayısını son 10 yılın en düşük seviyesine çekti.

Diğer taraftan, Norveç Kilisesi son zamanlarda önemli sayıda üye kaybettiği biliniyor. Klassekampen gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz on yıl boyunca, Norveç Kilisesinin üye sayısı yüzde on oranında düşüş gerçekleşti. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fransa Katolik Kilisesi Pedofili Olaylarını Araştıracak
    2021-10-08 09:48:18

    […] Piskoposlar Konferansı, Katolik Kilisesindeki pedofili olaylarını araştırmak üzere bağımsız bir komisyon kurulacağını […]

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler