"Almanya"

Almanya’nın Bavyera Eyaletinde Kamu Kurumlarına Haç Zorunluluğu

Bavyera eyaletindeki kamu kurumlarına 1 Haziran'dan itibaren haç asma zorunluluğu getirildi. Muhalefet hükûmetin haç düzenlemesini seçim taktiği olarak nitelendirdi.

Bavyera Eyaleti Bakanlar Kurulu yakın gelecekte tüm kurumsal hizmet binalarının girişine Hristiyanlığın simgesi olan haç işaretinin asılmasını kararlaştırdı. Eyalet Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada bina girişlerine asılacak olan haç işaretinin ana değerleri görünür kılmak için önem arz ettiği dile getirildi.

Eyalet hükûmetinin 1 Haziran’dan itibaren bütün eyalet hizmet binalarında yürürlüğe girecek uygulamasıyla ilgili olarak düzenleme kapsamı dışında kalan belediyelere, ilçelere ve kasabalara da uygulamanın yürürlüğe konması için tavsiyede bulunuldu. Üniversitelerin yeni düzenlemeyi uygulamada serbest oldukları belirtildi.

“Haç Dinî Sembol Değil”

Eyalet İçişleri Bakanı Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Joachim Herrmann Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, uygulamanın “Hristiyan geleneği gösteren açık bir işaret” olduğunu vurguladı. Buna karşılık “Haç bir dine ait sembol değildir” diyen Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder (CSU) ise haçın dinî sembolden öte Bavyera eyaletinin “kültürel damgası” olduğunu ve bu nedenle alınan kararla tarafsızlık ilkesinin ihlal edilmediğini öne sürdü. Başbakan Söder oturumdan sonra hükûmet binasına haç sembolü asarak, sembolün yardımseverlik, insan onuru ve tolerans anlamlarını içerdiğini açıkladı.

Muhalefet Karara Tepki Gösterdi

Yeşiller, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti’den yapılan açıklamalarda, sembollerle uğraşmak yerine hoşgörü ve sevginin günlük siyasette yer alması gerektiği ifade edilerek alınan karar eleştirildi. Kararı bir seçim kampanyası taktiği olarak gören muhalefet Hristiyan inancının ve haç sembolünün siyasi parti politikalarına alet edildiği eleştirisinde bulundu.

Bavyera eyaletinde hâlihazırda devlet okullarındaki sınıflarda ve mahkeme salonlarında haç bulundurma zorunluluğu bulunuyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler