"AMERİKA"

ABD | Müslümanlara Karşı İşlenen Nefret Suçlarında Artış

ABD’de yayımlanan yeni bir rapor, Müslümanları hedef alan nefret suçları ve önyargılı eylemlerde ciddi artış olduğunu gösteriyor.

27 Nisan 2018 admin

Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), 2018 yılı Sivil Haklar Raporu yayımladı. Yayımlanan bu rapora göre, ABD’de Müslümanlara yönelik saldırılarda geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’lik bir artış oldu.

Amerika İslam İlişkileri Konseyi tarafından ‘Hedeflenmiş’ başlıklı rapor, 2017 senesi içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslümanlara yönelik yaşanan nefret suçlarıyla ilgili istatistiki bilgiler veriyor. Yayımlanan bu rapora göre, 2016 senesinde 260 olan Müslümanlara yönelik nefret suçu vakası sayısı, 2017 senesinde yüzde 15 artarak 300’e çıktı. 2015 senesinde 1409 olan Müslümanlara yönelik önyargılı eylemlerin sayısı ise 2017 senesinde 2599 oldu.

Müslüman karşıtı eylemlerin büyük bir çoğunluğu mağdurun etnik ya da ulusal kimliği üzerinden yapılırken (%32), saldırılarda sıkça rastlanan diğer bir hususun ise saldırganların mağdurları dinî aidiyet belirten herhangi bir sembol taşımamalarına rağmen sadece Müslüman kimlikleri nedeniyle hedef aldıklarını ortaya koyuyor. (%14) Başörtüsü üzerinden yapılan eylemler ile  Müslümanlara yönelik seyahat yasağına bağlı olarak ortaya çıkan ayrımcı uygulamalar ise, Müslüman karşıtı eylemleri oluşturan diğer önemli iki faktör olarak dikkat çekiyor.

Artan Müslüman Karşıtlığından Trump Politikaları Sorumlu

Konuyla ilgili konuşan CAIR’in Los Angeles (CAIR-LA) İcra Direktörü Hussam Ayloush ise Müslümanlara yönelik artan saldırı ve ayrımcılıktaki bu artışta, Başkan Donald Trump yönetimi politikalarının etkili olduğunu belirtti. Trump’ın Müslüman karşıtı söylemlerinin nefret suçlarına sebep olduğunu söyleyen Ayloush, geçen sene Güney Kaliforniya’daki bir camiye, Hitler’in Yahudilere yaptıklarını, Trump’ın Müslümanlara yapacağının yazılı olduğu bir tehdit mektubunun geldiğini belirtti. CAIR’in Araştırma ve Savunuculuk Koordinatörü Zainab Arain ise, bu raporun Müslümanlara yönelik seyahat yasağının İslamofobik nefret ve şiddet eylemlerine sebebiyet verdiğini gösterdiğini ifade ederek, CAIR raporunda belgelenen Müslüman karşıtı nefret olaylarının, Trump yönetiminin anayasaya aykırı ve bölücü politikalarının bir neticesi olduğunu belirtti.

Ayrımcılık En Çok Kamu Kurumlarında Yaşanıyor

Bununla birlikte, rapor Müslüman karşıtı ayrımcı uygulamaların ciddi bir bölümünün ülkedeki devlet kurumlarında yaşandığını ortaya koyuyor. ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi yaşanan 348 olaydan sorumlu tutulurken, Federal Araştırma Bürosu’nda (FBI) ise Müslüman karşıtı toplam 270 ayrımcı uygulama ve eylemin gerçekleştiği belirtiliyor. Taşıma Güvenliği İdaresi ile Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmeti daireleri ise benzer eylemlerin yaşandığı diğer kamu kurumları olarak öne çıkıyor. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler