"Başörtüsü"

Fransa | Başörtülü Sendika Başkanı Irkçıların Hedefinde

Fransa'da hükümetin şubat ayında kanunlaştırdığı eğitim ve üniversiteye giriş reformuna yönelik üniversitelerde grev devam ederken, Paris IV Sorbonne Üniversitesi Öğrenci Sendikası (UNEF) Başkanı'nın başörtülü olması grev tartışmalarının önüne geçti.

Fransa üniversite sorbonne

Fransa’da M6 Televizyonu’nda grevler ve üniversitelerin bloke edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Paris IV Sorbonne Üniversitesi Öğrenci Sendikası (UNEF) Başkanı Maryam Pougetoux’nun başörtülü olması, konuşmasının önüne geçti. Genç kızın televizyonda yayınlanan röportajından sonra Versailles Saint-Quentin-En-Yvelines Üniversitesi Öğretim Üyesi Laurent Bouvet, sosyal medyadan yayınladığı mesajda Maryam’ın fotoğrafını kullanıp alaycı bir üslupla, “UNEF: mücadele iyi durumda, Sorbonne Üniversitesi Sendika Başkanı bunu söylüyor.” ifadelerini kullandı. Sosyalist Parti (PS) üyesi ve UNEF kurucularından Julien Dray da, öğrenci sendikasının Maryam gibi birini lider olarak kabul etmesinin üniversitelerde mücadeleyi engellediğini savundu.

Sosyal Medyada Maryam’a Büyük Destek

Sosyal medyada genç kıza yönelik yürütülen kampanyaya bir grup ise sert tepki gösterdi. #Maryamadestek (#SoutienAMaryam) tagıyla sosyal medyada başlatılan genç kıza destek kampanyası büyük ilgi gördü. Desteğe katılanlardan gazeteci- yazar Rokhaya Diallo, kendilerini görünür kılmak isteyen bir grubun Müslüman avının devam ettiğini söyledi.  “Amaçları bizi kamusal alandan çıkarmak” diyen Diallo, “Ancak biz burdayız, kendi evimizdeyiz.” ifadelerini kullandı. Ülkede İslamofobi ve ırkçılıkla mücadelede öne çıkan isimlerden Sihame Assbague da, Maryam Pougetoux’nun, sesi çıkmayan ve görünürlükten uzak bir Müslüman hayal edenlerin ırkçı ve korkunç kampanyasının hedefi olduğunu söyledi.

“Maryam Irkçı, Cinsiyetçi ve İslamofobik Nefret Eyleminin Hedefi Oldu”

Artan tartışmalar sonrası UNEF Sorbonne Universitesi’nden de yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Maryamın ırkçı, cinsiyetçi ve İslamofobik nefret eyleminin hedefi olduğuna dikkat çekildi. UNEF, Maryamın başörtülü bir Müslüman ve aynı zamanda sorumluluk duygusuna sahib bir sendikacı olduğu için saldırıya uğradığını kaydetti. Ayrıca açıklamada Versailles Saint-Quentin-En-Yvelines Üniversitesi’ne de çağrıda bulunarak başlayan ırkçı tartışmanın kaynağı olarak gösterilen öğretim üyesi Laurent Bouvet’in cezalandırılması istendi. UNEF’in Maryam’a maruz kaldığı bu ırkçı kampanyaya karşı atacağı tüm adımlarda destek vereceği de duyuruldu.

Fransa’da 17 Mart 2004 yılında alınan karara ilk ve orta dereceli okullarda başörtüsü başta olmak üzere dini sembollerin kullanımı yasaklanmıştı. Ancak Fransa’da üniversitelerde başörtüsü takmayı yasaklayan hiçbir yasa bulunmuyor.(FK)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler