"Ayrımcılık"

İsviçre | Siyahilere Yönelik Ayrımcılık Küçümseniyor

İsviçre'de yapılan bir araştırma, nüfusun büyük bir bölümünün ülkede siyahi vatandaşların ayrımcılığa uğradığını kabul ettiği ancak bunu küçük bir problem olarak gördüğünü ortaya koydu.

İsviçre’de Federal İstatistik Ofisi (OFS) tarafından gerçekleştirilen “İsviçre’de birlikte yaşama” isimli araştırma çarpıcı sonuçları ortaya koydu. İsviçreli halkın ülkedeki siyahi vatandaşlara yönelik bakışının araştırıldığı çalışmada iki farklı tutuma dikkat çekildi. Bir yanda ayrımcılığın teyit edildiği diğer yanda ise bu ayrımcılığa karşı göreceli bir tutumun olduğu aktarıldı. Yapılan araştırmaya katılanların yüzde 76’sı, siyahi vatandaşların ev bulmada diğer insanlara göre ayrımcılığa uğradığına inandığını söyledi. Aynı orana yakın bir kesimin de yine siyahi vatandaşların işyerlerinde ayımcılığa uğradığını kabul ettiği aktarıldı.

“Siyahilere Yönelik Ayrımcılık Küçük Bir Problem”

Ancak kabul edilen bu ayrımcılık oranlarına rağmen, ankete katılanların yüzde 51’i siyahi vatandaşlara yönelik bu tutumu küçük bir problem olarak gördüğünü söyledi. Yine yüzde 45’lik bir kesim de siyahi vatandaşların çok sık şikayet ettiğini aktardı. Araştırmaya göre vatandaşların büyük çoğunluğu günlük yaşamda siyahi vatandaşlara yönelik ayrımcılığı kabul ederken, hangi davranışların ayrımcılık olduğu ise kişiden kişiye farklılık gösterdi. Siyahi vatandaşların otobüste hakarete uğraması, hemşirenin siyahi bir hastayı muayene etmeyi reddetmesi ya da bir satıcının siyahi müşteriyi görmezden gelmesini katılımcıların yüzde 70’i ırkçı bir davranış olarak nitelendirdi. Yine ankette katılanların küçük bir bölümü, siyahi vatandaşların kölelik dönemlerinde yaşadıkları mağduriyetler için onlara tazminat ödenmesine destek verirken yüzde 61’lik bir kesim ise buna karşı çıktı.

Irkçı Saldırılarda Korkutan Artış Rapora Yansımıştı

İsviçre’de nisan ayında Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi tarafından açıklanan rapor, ülkede son dönemde ırkçı saldırılarda yaşanan artışı gözler önüne sermişti. Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi’nin 27 şubesi tarafından kayıt altına alınan saldırılar, hazırlanan raporla kamuoyuyla paylaşılmış, açıklanan raporda saldırıların 2016’ya göre 3’te bir oranında artarak 301’e ulaştığı kaydedilmişti. Irkçı saldırılara maruz kalan mağdurlarla ilgili yayınlanan detaylı bilgilerde de siyahi vatandaşların en çok ırkçı tacize maruz kalan kesim olduğuna dikkat çekilmişti. Rapora göre 112 vakanın sebebinin yabancı düşmanlığı olduğu kaydedilirken 95 olayda ise siyahi vatandaşlara yönelik ayrımcılık tespit edilmişti.Yine raporda 54 olayın sebebinin İslamofobi, 36 vakanın sebebinin ise Araplara yönelik ırkçı ayrımcılık olduğu kayıtlara geçmişti. Saldırıya maruz kalanların kökenleriyle ilgili yapılan değerlendirmede ise 97 mağdurun Afrika kökenli olduğu duyurulmuş, mağdurların ülkeleriyle ilgili yapılan tespitte ise 56’sının İsviçre, 24’ünün Eritre, 16’sının Fransa vatandaşı olduğu kaydedilmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler