"Cumhurbaşkanı Macron"

Fransa | İslamı Yeniden Yapılandıracağını Açıklayan Macron’un Yol Haritası Belli Oldu

Fransa'daki İslam'ı yeniden yapılandıracağını açıklayan Cumhurbaşkanı Macron'un, bu yönde atılacak adımları Ramazan Bayramı'ndan sonra açıklayacağı iddia edildi.

Şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği röportajda Fransa’daki İslam’ı yeniden yapılandıracağını açıklayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un, bu yönde atılacak adımları 14 Haziran’dan sonra açıklayacağı kaydedildi. Opinion gazetesinin cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Macron’un Müslümanları temsil eden kurumların reforme edilmesinin yanı sıra camilerin finansmanı, hac ve helal ile ilgili düzenlemeler, imamların eğitimi ve ülkedeki Müslümanların yabancı ülkelerin etkisinden kurtarmak yönündeki adımlarla ilgili açıklama yapmasının beklendiği kaydedildi.

Müslümanlar İçin Bağımsız Bir Fon Kurulması Gündemde

Ancak Cumhurbaşkanı Macron’un önünde duran en büyük engelin ise atılacak adımlara sağlanacak finansman kaynağı ile ilgili yaşanacak sorun olduğu kaydedildi. İmamların ücretleri, ibadet yerlerinin inşası, radikalliğe karşı yürütülecek mücadelenin maddi ödenek gerektirdiğine dikkat çekilerek, ancak Fransa’da 1905 yasası ile devletin bu yönde bir desteğinin söz konusu olamayacağı hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Macron’un bu sorunu bağımsız bir fon kuruluşu oluşturarak çözmeye çalıştığı iddia edildi. Bu fona ülkedeki hac ve helal ürünlerden pay aktarılcağı ayrıca Müslümanların yapacakları yardımların da kabul edileceği belirtildi. Ancak bunun için de büyük perakendeciler ve tur operatörü ile mutabakat sağlanması gerektiği aktarıldı.

Macron’un Açıklamaları Müslümanların Tepkisini Çekmişti

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Collomb da CFCM başkanlarının artık bazı federasyonlardan seçilmemesi ve Fransa’daki tüm Müslümanların seçimlere katılabilmesi gerektiğini söylemişti.

Macron’un bu açıklamaları ülkedeki Müslümanların ise tepkisini çekmişti. Müslümanların en üst çatı örgütlenmesi Fransa İslam Konseyi (CFCM)  Başkanı Ahmet Oğraş,“Cumhurbaşkanı Macron, İslam konusunda Fransız halkını rahatlatmak istediğini, İslam anlayışı ve Müslümanları temsil eden örgütlere yeni düzenlemeler ve reformları ancak kendisinin getirebileceğini söyledi. Ama biz diyoruz ki laik bir ülkedeyiz, Macron cumhurbaşkanı olarak tavsiyelerde bulunabilir, bizim işimizi kolaylaştırabilir ancak İslam Konseyinde reform yapılacaksa onu biz yaparız ve bizim sorumluluğumuzun altındadır” ifadelerini kullanmıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler