"Belçika"

Fransa ve Belçika’da Ramazan’ın İlk Orucu Perşembe Günü Tutulacak

Türkiye'de ramazan ayı bugün başlarken 17 Arap ülkesi ile birlikte Avrupa'daki bazı ülkeler de ilk orucu perşembe günü tutmaya hazırlanıyor. Fransa ve Belçika'daki Müslümanların resmi temsil kurumları, Ramazan'ın ilk orucunun perşembe günü tutulacağını açıkladı.  

Görsel: Shutterstock.com

Avrupa’da en çok Müslümanın yaşadığı Fransa ile birlikte Belçika’daki Müslümanların da Ramazan’ın ilk orucunu perşembe günü tutacağı açıklandı. Belçika’da Müslümanlar’ın resmi kuruluşu Müslüman Temsil Kurumu (EMB), Ramazan’ın ilk günü olarak perşembe gününü işaret etti. Salı akşamı Teologlar Konseyi’nin toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “Bu yıl Ramazan ayı 17 Mayıs Perşembe günü başlayacak.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Bu kutsal ayın Belçikalı toplumun tüm bileşenleriyle diyalog ve karşılıklı yardımın bir parçası olması temennisi de dile getirildi.

CFCM: Ramazan Perşembe Günü Başlayacak

Fransa İslam Konseyi (CFCM) de Paris Büyük Camisi’nde düzenlenen toplantı ile Ramazan ayının ilk gününü açıkladı. Ülkedeki Müslüman kuruluşlarının temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda konuşan CFCM Başkanı Ahmet Oğraş, Fransalı Müslümanların Ramazan ayına 17 Mayıs Perşembe günü başayacağını duyurdu. Oğraş ayrıca cuma günü ülkedeki tüm camilerde, terör mağdurları ile İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınması çağrısında bulundu. Fransa’da son yapılan araştırma, ülkedeki 5 milyona yakın Müslümanın yüzde 70 ila 80’inin Ramazan ayını oruçlu geçirdiğini ortaya koymuştu.

Fransa Müslüman Teologlar Konseyi Astronomik Verilere İşaret Etmişti

Fransa’da Müslümanlar arasında her yıl tartışma konusu olan Ramazan Ayı’nın başlangıç tarihi ile ilgili Fransa Müslüman Teologlar Konseyi (CTMF) nisan ayında açıklama yayınlamıştı. Konseyden yapılan açıklamada Ramazan Ayı’nın 16 Mayıs’ta başlayıp 15 Haziran’da sona ereceği duyurulmuştu. Açıklamada Yunus suresi 10. ayet, İsra suresi 17. ayet ve Rahman Suresi 5. ayetin mealine yer verilerek, “Ayetler ve hadisler bize kesinliği izlememizi ve belirsizlikten kaçmamızı emreder. Bugün, güvenilir astronomik bilimsel veriler sayesinde, herhangi bir ayın başlangıcını ve sonunu önceden bilmek mümkün.” ifadeleri kullanılmış, bu durumun Müslümanların dini ve pratik yaşamlarını düzenlemelerine yardımcı olmak için önceden takvim düzenlemeyi mümkün kıldığına vurgu yapılmıştı. Ayrıca ileri derecede gelişmiş teknoloji sayesinde astronomik verilere dayanarak hilalin tespitinin de mümkün olduğuna dikkat çekilmişti.

17 Arap Ülkesi Ramazanın İlk Orucunu Perşembe Günü Tutacak

Türkiye’de ramazan ayı bugün başlarken, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, Umman, Yemen, Irak, Ürdün, Filistin, Lübnan, Suriye, Mısır, Sudan, Libya, Tunus ve Cezayir hilalin gözüküp-gözükmemesi, İslam hukuku kurumlarının kararları çerçevesinde yaşanan farklı görüşler nedeniyle ramazanın ilk orucunu perşembe günü tutacak.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler