"BUND"

Almanya | Ramazan’da “Plastik Orucu” Kampanyası

Ramazan ayı, Müslümanların hem maddî hem de manevî açıdan en bilinçli olarak geçirdikleri dönemlerden birisi. Bilinçli bir Müslüman olarak yalnızca yeme-içme orucu değil, aynı zamanda plastik tüketimine dair de oruç tutulması mümkün.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Ramazan ayı, Müslümanların hem maddi hem de manevi açıdan en dikkatli ve bilinçli geçirdikleri dönem. Özellikle bu ayda Müslümanların tüketim alışkanlıklarına daha fazla dikkat etmesi de bu bilinçli davranışlar arasında yer alıyor. Almanya’da yaşayan Müslümanlar tarafından kurulan ilk çevre örgütü olma özelliği taşıyan NourEnergy de bu olumlu durumdan yola çıkarak bir kampanya başlattı: Ramazan’da Plastik Orucu (Alm. “Ramadan Plastikfasten”). Başlatılan bu kampanya, Ramazan ayı boyunca Müslümanların plastik tüketimlerini gözden geçirmesini, mümkün olduğunca az plastik tüketmesini, hatta mümkünse plastik tüketimini tamamen sonlandırmasını teşvik ediyor.

Avrupa’da Plastik Tüketimi

Almanya, Avrupa ülkeleri arasında 12,6 milyon tonla plastik tüketiminde ilk sırada yer alıyor.  Ülkedeki yıllık poşet tüketim miktarı ise 3.6 milyar. Bu da hizmet sektöründe her 25 dakikada bir poşet tüketilmesi demek. Plastik tüketimindeki bu çılgınlık, çevrecileri konuya dair farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapmaya teşvik ediyor. Kişilerin tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmeye yönelik proje ve fikirler, bu konudaki tecrübe ve örneklerin sosyal medyada paylaşılarak konuya dair bilincin ve farkındalığın artırılması da bu konuda atılan adımlardan bazıları.

NourEnergy tarafından gerçekleştirilen “Ramazan’da Plastik Orucu” kampanyası, geçtiğimiz yıl çalışmalarını #RamadanPlastikfasten etiketi altında yürüttü. Kampanyanın başlıca amaçları Müslümanların plastik tüketiminin azaltılması, kişilerin tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmesi, Müslüman gençlerin toplumsal ve çevresel konulara yönelik ilgi ve bilinçlerinin artırılması ve gençlerin bu konularda aktif rol almalarının sağlanması olarak sıralanıyor.

Tüketim Davranışlarının Gözden Geçirilmesi

Geçtiğimiz sene kampanyaya dair çok sayıda olumlu dönüt aldıklarını belirten grup, bu sene de #RamadanPlastikfasten2018 etkiketi ile daha fazla insana ulaşmayı; fotoğraf, video ve bildirilerle ağlarını genişletmeyi hedefliyor. Yapılan kampanyanın meyvelerini görmek mümkün. Geçtiğimiz yıl Karlsruhe’de iftar programı düzenleyen Müslüman üniversite öğrencileri, düzenledikleri programda plastik tabak, çatal, bıçak vb. kullanmak yerine bunları üniversiteden kiralamayı tercih etmişlerdi.

NourEnergy, kampanyayla ilgili Islamische Zeitung’a yaptığı açıklamada “Hristiyan arkadaşlarımız kampanya ile ilgili bize ulaşıp katılım sağladılar, kampanyanın yaygınlaştırılması için reklamını yaptılar. Bu durum bizim çevresel konuların toplumun farklı kesimlerini bir araya getirdiği tezimizi doğruluyor. Ancak bu şekilde ortak sorumluluklarımızı hatırlayıp önümüze çıkan bariyerleri aşabiliriz.” ifadelerinde bulundu.

Ramazan’da Plastik Orucu İçin İlk Adımlar

Müslümanların gidecekleri iftar programlarında plastik tabak çatal vb. kullanılacağını bildikleri takdirde kendi kullanacakları eşyaları yanlarında götürmelerini öneren NourEnergy, bu ve benzeri inisiyatiflerle bireysel tüketimin azaltılabileceğini hatırlatıyor. Konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımda bulunan grup, ilk öneri olarak teravih ve iftarlarda plastik bardak yerine herkesin kendi bardağını kullanabileceğini belirtiyor.

Çevresel bilincin artırılması amacıyla yola çıkan grubun çalışmaları arasında camilerde plastik tüketiminin azaltılması da yer alıyor. Bunun haricinde grup, çevresel bilincin artırılmasına yönelik film gösterimleri, sunumlar ve atölye çalışmaları da gerçekleştiriyor.

“Plastik Tüketim Çılgınlığına Şimdi Son Ver!”

Plastik orucu kampanyasının fikir kaynağı Almanya Çevreyi ve Doğayı Koruma Derneği (BUND).  “Plastik tüketim çılgınlığına şimdi son ver!” sloganı ile insanlara seslenen BUND, takipçilerini her yıl yedi hafta boyunca hiç plastik kullanmayıp bu sürenin sonunda sürece dair fotoğraf ve videoları sosyal medya ile paylaşmaya çağırıyor. ()

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler