"Fransa"

Fransa | Eski Başbakan Valls: “Müslümanların Üçüncü Ülkelerle Bağlantısı Kesilsin”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un şubat ayında açıkladığı Fransa'da İslam'ın yeniden yapılandırılacağı yönündeki ifadelerine eski Başbakan Manuel Valls'dan destek geldi. Valls, Fransa'daki Müslümanların üçüncü ülkelerle bağının koparılmasını istedi.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un ülkedeki İslam’ı yeniden yapılandıracağı yönündeki açıklamalarından sonra eski Başbakan Manuel Valls’dan yeni bir öneri geldi. Eski Başbakan, imamları Fransa’da eğitip, Fransa’daki İslam’ın yabancı ülkelerle bağını kopararak yeniden yapılandırmak gerektiğini söyledi. Etik İşverenler Hareketi’nin düzenlediği organizasyonda konuşan Eski Başbakan, “Fransa ya da Avrupa İslam’ı oluşturmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Fransa’daki Müslümanların Fas, Tunus, Cezayir ve ve Afrika’daki diğer ülkeler de dahil bağını koparmak gerektiğini savundu. Manuel Valls, imamların Müslüman Kardeşler’e yakın olmakla suçladığı Fransa Müslümanları’nın (UOIF) etkisinden kurtararak eğitilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

“Müslüman Kardeşlerle Mücadele Edenlere Yardımcı Olmalıyız”

Cezayir ve Fas gibi ülkelerden Ramazan ayı için imam istemenin kabul edilemez olduğunu kaydeden Manuel Valls, Vahhabi ideolojinin engellenmesi gerektiğini dile getirdi. Eski Başbakan, “Bugün Fransa’da cumhuriyet ve hukuk değerlerine, kadın erkek eşitliğine, inanma ya da inanmama özgürlüğüne saygılı bir İslam için Müslüman Kardeşler ve Selefilerle mücadele edenlere yardımcı olmalıyız.” dedi. Valls sözlerini  ”Düşmanları belirlemeliyiz.” diyerek noktaladı.

2012 ile 2014 yılları arasında İçişleri Bakanı, 2016 ile 2017 yılları arasında da Başbakan olarak görev yapan Valls, mayıs ayı başında yaptığı açıklamada da yurtdışından gelen imamları eleştirmiş, “Bu oluşturmak istediğimiz aydın Fransa İslam’ı fikriyle uyuşmuyor. İmamların gelişine izin veren ikili anlaşmalara mümkün olan en kısa sürede son verilmeli.” ifadelerini kullanmıştı.

Macron’un Açıklamaları Müslümanların Tepkisini Çekmişti

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Collomb da CFCM başkanlarının artık bazı federasyonlardan seçilmemesi ve Fransa’daki tüm Müslümanların seçimlere katılabilmesi gerektiğini söylemişti.

Macron’un bu açıklamaları ülkedeki Müslümanların tepkisini çekmişti. Müslümanların en üst çatı örgütlenmesi Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu: “Cumhurbaşkanı Macron İslam konusunda Fransız halkını rahatlatmak istediğini, İslam anlayışı ve Müslümanları temsil eden örgütlere yeni düzenlemeler ve reformları ancak kendisinin getirebileceğini söyledi. Ama biz diyoruz ki laik bir ülkedeyiz, Macron cumhurbaşkanı olarak tavsiyelerde bulunabilir, bizim işimizi kolaylaştırabilir ancak İslam Konseyinde reform yapılacaksa onu biz yaparız ve bizim sorumluluğumuzun altındadır.” (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler