"Banliyö Raporu"

Fransa | Cumhurbaşkanı Macron’dan Uyuşturucu İtirafı: Savaşı Kaybettik!

Cumhurbaşkanı Macron, hükümetin banliyölerle ilgili yapmayı düşündüğü değişikliklere açıklık getirdi. Temmuz atılacak adımların temmuz ayında kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek, insanları 'hapis kaldıkları' banliyölerden kurtarmak için metod değişikliğine gidileceğini duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock.com |

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, merakla beklenen hükümetin banliyölerle ilgili değişiklik planına açıklık getirdi. İlgili belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve banliyölerde oturanların yer aldığı yaklaşık 600 kişinin önünde konuşan Macron, bir banliyö planı ilan etmeyeceğini kaydetti. Ancak insanları ‘hapis kaldıkları’ banliyölerden kurtarmak için metod değişikliğine gidileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Macron temmuz ayında banliyölerde planlama ve konutların yanı sıra güvenlik ve adalet noktasında daha açık önlem paketlerini açıklayacaklarını kaydetti. Macron her iki ayda bir belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla sorunların çözümü için görüşme gerçekleştirileceğine dikkat çekti.

“Uyuşturucu İle Mücadele Savaşını Kaybettik”

Toplantıda şehirlerin çoğunlukla dar gelirli ailelerin yaşadığı bu bölümlerinde yaşanan problemlerine de değinen Emmanuel Macron, bir çok şehirde uyuşturucu ile mücadelede savaşını kaybettiklerine dikkat çekti. Temmuz ayında uyuşturucu ticareti ile mücadelede yeni bir mücadele başlatacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı, bu bölgelerde uyuşturucu ticaretinin arkasında çoğunlukla uluslararası grupların olduğuna da dikkat çekerek esrarın yasallaştırılmasına bir kez daha karşı olduğunu aktardı.

Banliyölerde Her 3 Gençten Biri İşsiz

Cumhurbaşkanı Macron, şirketleri de banliyölerden yaşayan gençleri istihdam etmeleri yönünde teşvik etti. Irkçılıkla da mücadele etmeleri çağrısında bulundu. Ülkedeki 120 büyük şirketin her 3 gençten birinin işsiz olduğu banliyölerdeki bu sorunun çözümünde üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Daha önce banliyölerde yaşayan bir kişiyi süresiz sözleşme ile istihdam edenlere 15 bin Euro’luk devlet desteği verileceği açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Macron, toplantıda belediyelerin bölgelerinde oturan radikalleştiği nedeniyle fişlenen kişilerle ilgili bilgiye sahip olma isteğini de ‘meşru bir istek’ olarak değerlendirdi. Bu kişilerin kimlik bilgilerinin paylaşılamayacağını söyleyen Macron, ancak ismi “Devletin Güvenliği’ne Tehdit Oluşturanlar”(FSPRT) listesinde kayıtlı kişilerle ilgili belediye başkanları ve valileri arasında “sistematik bir diyalog” kurmaya kararlı olduklarını söyledi.

İslam’ın Hedef Alındığı Yönündeki Eleştirileri Kabul Etmedi

Banliyölerde ırkçılık ve antisemitizmle mücadelede de istenilen başarının elde edilemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı, bazılarının ırkçılıkla mücadele için antisemit söylemlere başvurduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Macron İslam dininin özellikle hedef alındığı yönündeki eleştirileri ise kabul etmedi. Son dönemde büyük tartışmalara neden olan öğrenci sendikası UNEF’in Paris IV Sorbonne Üniversitesi Başkanı Maryam Pougetoux’nun başörtülü olması ile ilgili konuya ise girmeyen Macron, “Hiçkimse başörtüsü takmaya zorlanmamalı.” ifadelerini kullandı. Ancak başörtüsü takmanın da kamusal alanda serbest olduğuna dikkat çekti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler