"ALMANYA"

Almanya | Birinci Federal Başörtüsü Dayanışma Günü

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü AfD’li milletvekili Alice Weidel’in mecliste başörtülü kadınları hedef alan konuşması tepkilere yol açtı. Almanya’da bulunan aktivistler, Facebook'ta düzenledikleri etkinlikle 30 Mayıs'ı Birinci Federal Başörtüsü Dayanışma Günü ilan ettiler.

30 Mayıs 2018 admin

30 Mayıs günü, aktivistler tarafından sosyal medyada Birinci Federal Başörtüsü Dayanışma Günü olarak ilan edildi. Dayanışma çağrısı AfD federal milletvekili Alice Weidel’in meclisteki konuşmasına tepki olarak düzenlendi. AfD’li vekil, konuşması sırasında “başörtülü kızlar ve kiralık bıçaklı adamlar” demiş ve bu kişilerin ne sosyal devleti  de onun refahını koruyabileceklerini öne sürmüştü. Cumhurbaşkanı Wolfgang Schäuble (CDU) Weidel’in söylemleriyle tüm başörtülü kadınları ayrımcılığa maruz bıraktığını belirtmişti.

Başörtüsü Dayanışma Günü organizatörlerinin Facebook’ta yaptıkları açıklamada “Başörtüsü taşıyan kişilerin kriminallik ve tembellik ile aynı cümle içerisinde kullanılması bize göre Müslümanları kötüleme çabasıdır. Bu nedenle özgürlükçü fikirlere sahip olan herkesi 30 Mayıs’ta Almanya’nın ne kadar hoşgörülü olduğunu göstermeye,  sokakta başörtüsü takmaya ya da başörtülü profil resmi koymaya davet ediyoruz. Rengarenk, herkesin dilediğine inanıp ve dilediğini giyebildiği bir toplum için!” ifadeleriyle çağrıda bulundu. Etkinlik için sosyal medyada 1500 kişi katılacağını ifade ederken 1800 kişi ise etkinlikle ilgilendiklerini belirtti.

Organizatörler niyetlerinin başörtüsü tartışmalarını alevlendirmek olmadığının, başörtüsü konusunun karmaşık ve çok yönlü olduğunun altını çizdiler. Organizatörlerin ifadesine göre etkinliğin amacı kışkırtmaya, ırkçılığa ve toplumsal dışlamaya karşı dayanışmayı sağlamak.

“AfD’ye Karşı Yüzümü Gösterip Başörtüsü Takacağım”

Organizasyon ilk olarak Kuzey-Ren Vestfalya’da Bianca Wilsinski tarafından “AfD’ye karşı yüzümü gösterip başörtüsü takacağım” ifadeleriyle başladı. Daha sonra katılımcılara sosyal medya üzerinden fotoğraf paylaşımında bulunmalarını çağrısında bulunuldu.

NEX24’e konuşan Wilsinski şaşkınlığını şu şekilde dile getirdi: “Mecliste bu denli ırkçı bir konuşma duyduğuma şok oldum. AfD insanları dış görünüşleri üzerinden istismar etmeye çalışıyor.  Weidel’in konuşmasını duyduğumda aklıma başörtüsünü dini sebeplerden ya da modaya uygun bulduğu için kendi isteği ile takan insanlar geldi.” Sosyal medyada etkinliğe katılımın yoğun olduğunu görülünce benzer düşünceye sahip insanlarla birlikte bir protesto düzenleyip bu etkinliğin internetin dışına taşınması gerektiğine karar verildi. Aktivist grup bu şekilde kamuoyunda da başörtüsü takmaya karar verdi.

Organizatörlerden Maxim Schmidt NEX24’e yaptığı açıklamada “Buradaki sevgi dolu insanlar ırkçılığa, nefrete ve kışkırtmaya arkalarını dönüp buna karşı kozmopolit, hoşgörülü ve rengarenk bir Almanya için destek veriyor.” ifadelerini kullandı. Düzenlenen Facebook etkinliğiyle ülke genelinde insanlar başörtüsü için dayanışmaya davet edildi. (hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler