"GÜNDEM"

Dövizle Askerlikte Yeni Düzenleme Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi

Dövizle askerlik ile ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile ücret 2 bin avroya yükseltildi yaş sınırı da kaldırıldı.

3 Ağustos 2018 admin

Dövizle askerlik düzenlemesinin de yer aldığı “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, yurt dışında yaşayıp, dövizle askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin avroluk tutar 2 bin avroya çıkarıldı ve 38 yaş sınırı kaldırıldı.

Kanuna göre, dövizle askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, en az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. Durumlarını ispat eden belgelerle 2 bin avro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

38 Yaşına Kadar Erteletme Hakkına Sahip

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da yeni düzenlemede yer alan değişikliklere açıklık getirdi. Yeneroğlu, “Yurt dışında yaşayan ve askerlik yükümlüsü olan bir Türk vatandaşı yükümlülük yaşına (20) girdiğinde; askerliğini 38 yaşına kadar erteletme hakkına sahiptir. Bununla birlikte oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunma şartlarını taşıyan kişiler 2 bin Avro ödeyerek ve Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek uzaktan eğitimi alarak askerlik hizmetini yapmış sayılır.”dedi.

“38 Yaşını Geçenler Bakaya Kalır”

Askerliği erteleme bakımından son yaşın 38 olduğuna dikkat çeken Yeneroğlu, “Bu yaştan sonra askerlik hizmetini yerine getirmemiş olanlar bakaya kalırlar. Bu kişiler de, yeni düzenlemenin verdiği imkân doğrultusunda, 38 yaş sonrasında da gerekli başvuruyu yaparak 2 bin Avro olan dövizle askerlik bedelini ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek uzaktan eğitimi almaları hâlinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.”ifadelerini kullandı. (P, AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • FAHRI DILEK
    2019-04-25 16:10:17

    dovizle askerlik bedelimi odemek icin randevu almak istiyum

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler