"‘Çeşitliliği Destekle’"

“Müslüman Kadınlar Almanya’da Çeşitliliğin Bir Parçasıdır”

Almanya’da Müslüman kadınlara yönelik ayrımcı tutum ve ırkçı saldırılara dikkat çekip, onların da toplumsal çeşitliliğin bir parçası olduğunu hatırlatmak amacıyla “Çeşitliliği Destekle” sloganıyla sokak aksiyonu düzenlendi. 

Almanya’da son dönemde başörtülü Müslüman kadınların yaşadıkları ayrımcılık, ve maruz kaldıkları İslamofobik saldırılar dikkat çekiyor. Ülkenin farklı şehirlerinde başörtülü kadınlar fiziki saldırıya uğradı, ırkçı tacize maruz kaldı ve tehdit edildiler. Almanya Federal Hükümetinin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisinin (ADS) sunduğu verilere göre de Almanya’da 2017 yılında gerçekleşen ayrımcılıkların yüzde 46’sı etnik köken, yüzde 26’sı ise din ve inanca dayalı olarak gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ”2017 Suç İstatistik Raporu”nda ise 1075 İslam karşıtı suçun çoğunluğunda mağdurların kadınlar olması dikkat çekiyor. 

Almanya’da başörtülü Müslüman kadınlara yönelik giderek artan bu ayrımcılık ve ırkçı saldırılara karşı toplumsal dayanışma çağrısında bulunarak, Müslümanların bu ülkenin bir zenginliği olduğu vurgusunda bulunmak isteyen İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı, bir sokak aksiyonu düzenledi. Aksiyon çerçevesinde Köln’de yaklaşık 150 kişi ile birebir iletişime geçilirken Hamburg’da bin kişiye el ilanı dağıtıldı ve yüzlerce kişi ile birebir konuşuldu. Şehrin işlek meydanlarına açılan standlarda “Çeşitliliği Destekle” sloganı altında hazırlanan posterlerle Müslüman kadınların gündelik hayatta uğradığı ayrımcılığa toplumun dikkati çekildi, bu kötü gidişata karşı toplumsal çeşitliliğin desteklenmesi çağrısında bulunuldu. Halkın İslam’a, Müslümanlara ve başörtüsüne dair sorularına cevaplar verildi.

“Artan İslamofobi Nedeniyle Müslüman Kadınlar Dışlanıyor”

Etkinliği düzenleyen IGMG Kadınlar ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı yetkilileri, yayımladıkları basın açıklamasında aksiyonun ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, “Müslüman kadınlar, Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı (ENAR)’na göre Avrupa’daki en savunmasız insanlar arasında bulunuyor. Hemen her gün basında, başörtüsü taktıkları için sözlü ve fiziksel saldırıya uğrayan kadınların haberi yer alıyor. Toplumun içerisinde artarak devam eden İslamofobi, Müslüman kadınların giderek artan bir şekilde dışlanmasına sebep oluyor. Başörtülü Müslüman kadınlar uygun iş bulamadıkları gibi, başörtülerinden dolayı ayrımcılığa uğruyorlar. Bütün bu gerçeklere rağmen, toplumsal dayanışma hâlâ eksiktir. Unutulmamalıdır ki, Müslüman kadınlar Almanya’da çeşitliliğin bir parçasıdırlar. IGMG Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı olarak bu sokak aksiyonumuz ile toplumun dikkatini bu duruma çekmek isterken, Müslüman kadınları da, kendilerine güvenmeleri ve uğradıkları ayrımcılıktan dolayı çekingen durmamaları noktasında teşvik ediyoruz. Bizler ayrıca Müslüman kadınların, oldukları gibi, Almanya’daki çeşitliliğin doğal bir parçası olduğunu belirtmek istedik. Aynı zamanda siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşlarını, toplumumuzdaki çeşitliliği korumak adına, Müslüman kadınlarla dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz. Bilhassa siyasetçiler, her başörtüsü tartışmasının Müslüman kadınlar üzerinde olumsuz etkisi olduğunun farkında olmalıdırlar ki; bu artan dışlanmalar, sözlü ve fiziksel saldırılar olarak bizlere yansımaktadır. Sadece, başörtüsünü de dışlamayan ve onu çeşitliliğin doğal yansıması olarak kabul eden bir anlayış, toplumsal gerçekliği hakkıyla dikkate alabilecektir. Bu sebeple sloganımızda diyoruz ki: ‘Çeşitliliği Destekle’.” ifadeleri kullanıldı.

 

“Sizlere Bunları Yaşattığımız İçin Üzgünüm”

Aksiyon Sorumlusu IGMG Kadınlar Teşkilatı Kurumsal İletişim Başkanı İlknur Küçük de etkinliğin toplumda ayrımcılığın hangi boyutlara geldiğini daha iyi anlama imkânı verdiğini söyledi. Ayrımcılığa karşı düzenledikleri etkinlikte de ayrımcılıkla da karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Küçük, daha stant kurulurken sözlü sataşmalara maruz kaldıklarını aktardı. Hamburg ve Köln’de kendilerine gelen ırkçı tepkilerden de örnekler veren İlknur Küçük, bir kişinin, “Sizler toplumda azınlıksınız, umarım hep azınlık olarak kalırsınız.” dediğini, başka bir kişinin kendilerini topluma entegre olmamakla suçladığını aktardı. Bu durumun toplumun ortasında yer edinmiş ırkçı düşünceleri ve bu aksiyona duyulan ihtiyacı gözler önüne serdiğini kaydeden Küçük, bununla birlikte çok sayıda kişinin de oldukça olumlu bir şekilde kendilerine yaklaştığını belirtti. Gözleri dolarak “Bu ülkede sizlere gerçekten bunları yaşattığımız için üzgünüm.” diyen bir kişinin içten ve samimi tavrının kendilerini çok etkileğini söyledi. Etkinliği bu yıl pilot olarak sadece Almanya’da yaptıklarını kaydeden Küçük, gelecek yıl hedeflerinin bu aksiyonu Avrupa’nın çok daha fazla bölgesinde gerçekleştirerek kurulan standlarla oluşturulan iletişim ortamıyla önyargıları yıkma yolunda etkin adımlar atmak olduğunu dile getirdi.

Artan İslamofobik Şiddet Dikkat Çekiyor

Son zamanlarda Almanya’da özellikle başörtülülere yönelik saldırılar gündemde. Almanya’da sadece yaz döneminde önce 11 yaşındaki başörtülü bir kız çocuğu sokak ortasında saldırıya uğradı. Ardından Steinfurt taraflarında yaşayan 14 yaşındaki Suriyeli bir genç kız iki saldırgan tarafından Müslüman olup olmadığı sorulduktan sonra tekmelenerek darp edildi. Gelsenkirchen kentinde ise bir saldırganın ırkçı hakaret ve küfürlerine hedef olan ve darp edilen 43 yaşındaki Ayşe Binek, çevredekilerin yardımı ile kurtulup, hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edildi. Almanya’da ırkçı saldırılar ağustos ayında da sürmüş, Krefeld şehrinde çocuğunu parka götüren genç bir anne, 3’ü kadın 5 kişi tarafından ırkçı hakaretlere uğrayarak küçük çocuğunun gözleri önünde darp edilmişti. Fiziki saldırıya dönüşen son olay ise Saksonya eyaletinde bulunan Sebnitz şehrinde yaşanmış, eşi ile alışverişe giden başörtülü bir kadın, ırkçı saldırıya maruz kalmıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler