"Avusturya"

Avusturya’da Yeni Yıl Bebeğine Yapılan Irkçı Yorumlara Hapis Cezası

Viyana’da dünyaya gelen 2018 yılının ilk bebeğine annesi başörtülü olduğu gerekçesiyle Facebook üzerinden nefret içerikli yorumlar yapan 48 yaşındaki bir kadına hapis cezası verildi.

2018 yılının ilk dakikasında Viyana’daki Rudolfstiftung hastanesinde dünyaya gelen ve Asel adı verilen bebeğin hastane odasında anne ve babasıyla çekilmiş fotografı bir yeni yıl geleneği olarak hastanenin Facebook sayfasında paylaşılmış ve ailesine mutlu ve sağlıklı bir gelecek dilekleğinde bulunulmuştu. Ancak paylaşım altına birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından ailenin dinî ve etnik kökenini hedef alan yüzlerce ırkçı yorum yapılmıştı. Annenin başörtülü olması nedeniyle yeni doğan bebek ve ailesi hakkında yapılan nefret içerikli yorumlar arasında “Kadın kanser mi? Neden başörtüsü takıyor?” ve “Sıradaki terörist doğdu” gibi ifadeler yer alıyordu.

Irkçı Kadına 3 Ay Hapis Cezası

Fotoğraf altına yapılan ırkçı yorumlar ve kullanılan nefret ifadeleri ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşları ve hukukçuların dikkatinden kaçmadı. “Netpeace”, “Caritas” ve “Beratungstelle #GegenHassimNetz” (İnternet üzerinden ırkçılığa karşı danışma bürosu) konuyu yakından takip ettiklerini açıklamıştı. Hukuki inceleme sonucu doğum yapan annenin başörtüsü hakkında ırkçı yorumlar yapan kullanıcılardan biri 13 Eylül’de çıkarıldığı mahkemede 9 ay şartlı hapis cezasına çarptırıldı. Korneuburg mahkemesinde görülen davada, 48 yaşındaki kadın hakkındaki suçlamaları kabul etmezken,mahkeme daha önce de pek çok sabıkası bulunan kadın hakkında üç ayını hapishanede geçirmek şartıyla toplam 9 ay hapis kararına hükmetti. Karar henüz kesinlik kazanmadı.

Öte yandan Avusturya’da İslam düşmanlığı ve İslam karşıtı ırkçılık suçlarını yakından takip eden sivil toplum kuruluşu Dokustelle Österreich Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımla mahkeme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

2016’da internet üzerinden işlenen nefret suçlarına dair yasaların sıkılaştırıldığı Avusturya’da, kışkırtma ve siber zorbalık vakalarına üç yıla kadar hapis cezasını öngören yeni düzenlemeler getirilmişti.(kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler