"ALMANYA"

Almanya’da Göçmen Kökenlilerin Siyasi Tercihlerinde Değişiklik

Almanya’da yapılan bir kamuoyu araştırması ülkedeki göçmenlerin siyasi tercihleri hakkında ilginç veriler sunuyor. Araştırmaya göre Hristiyan Birlik partilerinin göçmen kökenliler arasındaki popülerliği artıyor.

29 Eylül 2018 admin

Alman Vakıfları Uyum ve Göç Bilirkişi Konseyi (SVR) tarafından yapılan bir araştırma Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin siyasi tercihlerinin ülkedeki genel tabloyla örtüştüğünü ortaya koydu. Buna göre göçmen kökenli nüfusun çoğunluğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’yu destekliyor. Araştırma Birlik Partilerinin yüzde 43,2’lik oranla göçmenlerin en beğendiği siyasi partiler olduğu tespitinde bulunuyor.

Sol Partilere Sempati Azaldı

Araştırmaya göre göçmen kökenliler siyasi tercihlerini eskiye nazaran daha az sol görüşlü partilerden yana kullanıyor. Buna göre SPD, Yeşiller ve Sol Parti göçmenler arasındaki çoğunluğu kaybederken, Şansölye Merkel’in partisi CDU’nun popülaritesi yükselişe geçti.

2016’da yapılan araştırmada Almanya’da yaşayan göçmen kökenliler arasında SPD’yi destekleyenlerin oranı yüzde 40,1 iken, bugün göçmenlerin sadece dörtte biri SPD’nin iyi bir parti olduğu görüşünü paylaşıyor. Yeşiller’e 2016’da yüzde 13,2 olan sempatinin yüzde 10’a gerilediği, Sol Parti’ye olan desteğin ise 11,3’ten 10’e düştüğü belirtiliyor. Öte yandan, 2016’da Birlik Partileri’ne olan destek yüzde 27,6’da kalırken, bu oranın 2018 yılı itibarıyla toplam göçmen nüfusu dikkate alındığında 43,2’ye, sadece Avrupa kökenli göçmenler arasında yüzde 44,3’e ve dünyanın geri kalan kısmından gelen göçmenler arasında 48,6’ya yükseldiği belirtiliyor.

Farklı Göçmen Grupların Siyasi Tercihleri De Farklı

Türkiye kökenli göçmenlerin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’e olan sempatisinde gerileme görülürken, on yıllardır SPD’ye olan istikrarlı desteğin iki sene öncesine göre neredeyse yarı yarıya düştüğü belirtiliyor. Bununla birlikte, Sosyal Demokratlar Türk asıllılar arasında yüzde 37’lik oranla en çok sevilen siyasi parti olma özelliğini koruyor. Türkler arasında SPD’yi yüzde 33 ile Hristiyan Birlik partileri izlerken, bilhassa kadınlar arasında Birlik partilerinin ilk tercih olduğu vurgulanıyor. Türkiye kökenliler arasında Sol Parti’ye beslenen sempatinin oranı 11,8 olarak tespit edildi. Bu kesimi ekseriyetle Kürt kökenlilerin oluşturduğu tahmin ediliyor. Aşırı sağcı İslam ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisini destekleyen Türk asıllı Almanların oranı ise yüzde 1,1’i buluyor.

Almanya’ya Doğu Bloğu ve eski Sovyet ülkelerinden göç eden etnik Almanlar (Alm. Aussiedler) arasında Birlik Partileri’ne olan geleneksel destek biraz gerilemekle birlikte bu partileri yine 40,6 ile birinci tercih yaparken, SPD ve Sol Partiye olan ilgi yüzde 15’lerde kaldığı görülüyor. Bu grup içerisinde en dikkat çekici çıkış ise FDP ve AfD’de görülüyor. FDP 2016’da yüzde 1 olan oranını yüzde 8’e yükseltirken AfD ise yüzde 4,7’den yüzde 12’ye tırmanmış görünüyor. Araştırma, göçmenler arasında AfD’ye olan ilgi artışının da büyük oranda bu göçmen grubu içerisinde partiye artan sempatiyle ile ilgili olduğunu vurguluyor.

Giousouf: Merkel’in Başarısı

CDU’lu eski milletvekili Cemile Giousouf CDU’ya göçmen kökenliler arasında artan sempatinin Başbakan Merkel’in kararlı entegrasyon politikasının göçmenler tarafında kabul görülmesiyle ilgili olduğunu savundu. Giousouf, Türklerin kendilerini sol partiler tarafından giderek daha az temsil edildiklerini düşündüklerini ve neticenin bilhassa bir zamanlar göçmen partisi olan SPD için oldukça sert olduğunu belirtti. Partinin vaatlerini yerine getirmemesi ve entegrasyondan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’a yeni bakanlar kurulunda yer verilmemesinin de SPD’nin Türk kökenliler arasındaki gerileyişinde rol oynamış olabileceğini savundu. Yunanistan Türklerinden olan Giousouf 2017 genel seçimlerinde aday listesindeki sıralaması nedeniyle parlamentoya girememişti.

Almanya nüfusunun dörtte birini göçmenler oluştururken, seçme hakkına sahip göçmen asıllı Alman vatandaş oranının ise 2017 genel seçimlerindeki rakamlara göre toplam seçmen sayısının 10’da birine tekabül ettiği belirtiliyor. Araştırmada göçmen kökenlilerin siyasi parti tercihlerindeki değişikliğin nedenleri hakkında ise herhangi bir bilgi yer almıyor.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler