"Emmanuel Macron"

Macron “Fransa İslamı” İçin Laiklik Yasasını Değiştirmeye Hazırlanıyor

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un, yıl sonunda açıklayacağı "Fransa İslamı" projesi öncesi dini kuruluşların kontrolünü kolaylaştırmak için 1905 Laiklik Yasasını da değiştirmek istediği ortaya çıktı.

Paris Büyük Cami ©Petr Kovalenkov @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu yıl sonunda “Fransa İslamı” projesini açıklaması bekleniyor. Hükümetin proje öncesi din ve devlet işlerini birbirinden ayıran 1905 Laiklik Yasası’nı da değiştirmek istediği ortaya çıktı.

L’opinion gazetesinde yer alan habere göre hükümetin, ülkede İslam’ın finansmanı ile ilgili çerçevenin daha iyi çizilmesi için böyle bir adım atmaya hazırlandığı, değişiklikle ilgili ülkedeki dini kuruluşların temsilcileriyle de görüşüleceği duyuruldu. Ayrıca yasadaki devletin dinlere karşı tarafsızlığını belirleyen maddeye dokunulmayacağı, hükümetin dini kuruluşlarla ilgili kuralları belirleyen yasanın 18 ve 36. maddeleri ile ilgili değişiklik planladığı bildirildi.

Dini Kuruluşların Kontrolü Kolaylaştırılıyor

Cumhurbaşkanı Macron’un laiklik yasasındaki değişikliği radikallikle daha iyi mücadele kapsamında istediği öne sürülürken, yeni yasa tasarısıyla dini derneklerin 1901 Dernekler Yasası kapsamından çıkarılarak, 1905 Laiklik Yasası kapsamına alınmasının öngörüldüğü kaydedildi. Böylece dini kuruluşların vergi avantajlarından yararlanmalarının önünü açılırken, aynı zamanda valiliklerin de kuruluşları kontrol etmeleri kolaylaştırılıyor. Vergi avantajından yararlanmak isteyen dini kuruluşların valiliklerden “kalite onayı” alması zorunlu hale getirilecek. Her 5 yılda bir tekrarlanacak kontrollerde; dini ve mali kurallara uymayan, kamu güvenliğini tehdit eden ya da anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere aykırı faaliyette bulunan derneklere bu onay verilmeyecek. Daha önce onay verilenlerin de bu hakkı iptal edilebilecek.

Ayrıca hükümetin değişiklikle, özellikle İslami kuruluşlara dış ülkelerden yapılan maddi destekleri de kontrol altına almayı amaçladığı, yabancı bir devlet, şirket ya da şahısların yapacağı 10 bin Euro’dan yüksek tüm yardımların ilgili birimlere bildirilmesinin mecburi hale getirileceği kaydedildi. Kayıt dışı bağış durumlarında ise kuruluşlar ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

Adalet Bakanı: “Amaç 1905 Yasasının Yenilenmesi”

Öte yandan France Inter radyosuna konuşan Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet projeyi doğrularken, amacın laiklik yasasını yeniden yazmak değil, 1905 yasasının yenilenmesi olduğunu söyledi. Belloubet, özellikle imamların eğitimi konusunda sorunu çözecek “Fransa İslamı” projesine acil ihtiyaç duyulduğunu aktardı. 1905 Laiklik Yasası’ndaki öngörülen değişikliğinin 2019’un başında meclise sunulmasının beklendiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler