"Almanya"

Almanya’da Aşırı Sağcı Şiddet Mağdurlarına Yönelik Yeni Kampanya

Berlin dünyaya açık ve renkli bir şehir. Şehirde son yıllarda artan ırkçı saldırılarsa bundan daha farklı bir resim ortaya koyuyor. Berlin Adalet Senatosu ve Amadeu Antonio Vakfı aşırı sağcı şiddetle mücadele için yeni bir kampanya başlattı. Kampanya mağdurlara maddi desteği arttırmayı hedefliyor.

CURA Yardım Fonu'nun ırkçılığa karşı başlattığı kampanya@ Facebook değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Berlin şehrinde son beş yılda sağ eğilimli şiddet ve ırkçı saldırılar arttı. Bağımsız kuruluşların verilerine göre şehirde yalnızca 2017 yılında 267 tane ırkçı saldırı kaydedildi. Berlin Senatosu ve Amadeu Antonio Vakfı’na ait “CURA” isimli yardım fonu bu duruma karşın yeni bir kampanya başlattı. 

“Berlin Aşırı Sağcı Şiddet Mağdurlarının Yanında” isimli yeni kampanya kapsamında tüm Berlin’de pankart, ilan ve posta kartları dağıtılacak. Bu pankartlarda ırkçı motifli ve diğer nefret suçlarına dikkat çekilecek. Bunun yanı sıra farklı alanlardan Berlinli ünlülerin yer aldığı altı haftalık bir sosyal medya kampanyası düzenlenecek. Kampanyanın dikkat çekeceği “CURA” yardım fonu kapsamında aşırı sağcı mağdurlar için maddi destek toplanması planlanıyor. 

Kampanyayla ilgili açıklama yapan Berlin Adalet Senatörü Dr. Dirk Behrendt (Yeşiller) ırkçı ve homofobik saldırıları “iç karartıcı bir fenomen” olarak nitelendirdi. “Berlin kozmopolit bir metropol ve bu şehrin böyle de kalmasını istiyoruz.” diyen Behrendt açıklamasına şöyle devam etti: “Berlin’de herkesin özgürlüğünü korumak zorundayız. Berlin Antisemitizme, homofobiye ve ırkçılığa ‘hayır’ diyor ve mağdurların yanında yer alıyor.” Kampanya Berlin Adalet Senatosu tarafından 60.000 Euro ile desteklenecek.  

Berlin’in Aşırı Sağcı Şiddetle Mücadelesi

Amadeu Antonio Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göre Almanya’da her 23 dakikada sağ eğilimli bir suç işleniyor. Vakfın Başkanı Annette Kahane’ye göre sağcı saldırıların mağdurlarını korumak merkezi bir öneme sahip. Bu bağlamda saldırıların arka planından bağımsız olarak mağdurları desteklemenin önemli olduğunu söyleyen Kahane, kampanya kapsamında toplanacak maddi yardımla birlikte aşırı sağcı şiddet mağdurlarının avukat ya da tehdit durumunda taşınma gibi masraflarının karşılanacağını belirtti. 

Kampanyanın başlatılma gerekçesi, son dönemde artan ırkçı saldırılar, mülteci yurtlarına yönelik kundaklamalar ve başörtülü kadınların maruz kaldığı şiddet. Basın toplantısında konuşan “Berliner Register” isimli dökümentasyon merkezinden Kati Becker de aşırı sağcı şiddet eylemlerine karşı uyardı: “Saldırıların çoğu spontane ve beklenmedik zamanlarda ve inanılmaz bir şiddetle gerçekleştiriliyor. Antisemitist, ırkçı ve aşırı sağcı tutumlar şiddetli eylemlerine yol açıyor. Bunlar kamuoyuna taşınmadıkça ve ses çıkartılmadıkça sağcı failler şiddetlerini meşru görmeye başlıyorlar.”

CURA Yardım Fonu Nedir? 

Antonio Amadeu Vakfı’nın hayata geçirdiği yardım fonu “CURA” kapsamında 2004 yılından beri Almanya genelinde aşırı sağcı, ırkçı ve Antisemitist şiddete maruz kalan birey ve ailelere karmaşık bürokratik işlemler olmadan maddi yardım sağlanıyor. 

Vakfın CURA’dan sorumlu görevlisi Sarah Haupenthal’ın Perspektif’e yaptığı açıklamaya göre, söz konusu destek fonu ırkçı saldırılara maruz kalan Müslüman ailelere de sonuna kadar açık. 

Yardım Fonu kapsamında en son Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde ırkçı saldırılara maruz kalan bir aileye taşınma konusunda maddi destek sunmuştu. Söz konusu ailenin Nazi komşusu aileye uzun süre saldırı ve tehditte bulunmuş, ailenin 2009 yılında arabasını yakmış, ailenin kreşe giden küçük çocuğu saldırılar karşısında psikolojik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmıştı. Buna karşın CURA ailenin taşınması konusunda destek sunmuştu.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler