"AB"

“AB’de Müslümanlara Yönelik Hoşgörüsüzlük Artıyor”

Avrupa Birliği'ndeki ülkelerde yaşayan Müslümanların maruz kaldığı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık, Avrupa Komisyonu'nda düzenlenen konferansta masaya yatırıldı.

© Robsonphoto @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde Müslümanlara karşı yapılan hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele ile ilgili düzenlenen konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansta, ulusal yetkililer ile birlikte sivil toplum kuruluşları, akademik ve dini çevreler, AB ajansları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler yer aldı. Bir gün süren “Avrupa Birliği’nde Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele” başlıklı konferansta, AB’deki Müslümanlara yönelik nefretle mücadeledeki zorluklar ve öncelikler ile bu konulardaki çözüm yollarına yönelik fikir önerileri görüşüldü. Konferansta söz alan Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, son yapılan araştırmaların Müslümanlara yönelik hoşgörüsüzlüğün AB ülkelerinde arttığını gösterdiğini söyledi. Temel hakların korunmasına yönelik konularda sorunlar olduğunu da ifade eden Timmermans, Avrupa vizyonunda herhangi bir azınlığa karşı ayrımcılığa yer olmadığını kaydetti.

Avrupa Birliği’nin Adalet, Tüketici ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komiseri Vera Jourova ise Avrupa Birliği’nde yaşayan 25 milyon Müslümana karşı yapılan ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ya da ırkçı eylemlerin bu kişilerin temel haklarının ihlali olduğuna dikkat çekti. Bu durumun ayrımcılığa uğrayan kişilerin marjinalleşmesi ve dışlanmasına da yol açtığını ifade etti. Ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük ile mücadele edilmesinin gerekliliğinden bahseden komiser, “Çünkü bunlar bizi daha zayıf ve kırılgan yapıyor” dedi.  

“İslamofobiyle Mücadele İçin Atılmış Önemli Bir Eylem”

Irkçılığa Karşı Mücadele Ağı (ENAR) Başkanı Amel Yasef ise konferans sonrası yaptığı açıklamada, bu toplantının İslamofobiyle mücadele için atılmış somut ve önemli bir eylem olduğunu hatırlatarak, birlik içerisindeki karar alıcıların artık bu konuyu gündemde tutmalarını beklediğini vurguladı. Bazı ülkelerdeki partilerin kullandığı İslamofobik retorik konusunda da uyarılarda bulunan Yasef, bu partilerin kendi ülkelerinde iktidara geldikleri vakit toplumun tüm üyeleri için eşitliği ve katılımı sağlamaya kararlı olduklarına dair net bir işaret göndermeleri gerektiğini belirtti.

Uluslararası ve sivil toplum örgütlerinden gelen raporlar ve son anketler, AB’deki Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlük ve ırkçılığın yanı sıra, birlik üyesi ülkelerdeki farklı ırklardan bireylere ve özellikle de kadınlara yönelik yapısal ayrımcılığı gözler önüne seriyor.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler