"GÜNDEM"

Danimarka | 2 Senedir Süren Sınır Kontrolleri Devam Edecek

Danimarka, Almanya ile olan sınırında, 4 Ocak 2016'dan bu yana uyguladığı sınır kontrollerini yeniden uzattı. Devlet yetkilileri sınır kontrollerinin ülkeyi "korumak amaçlı" olduğunu belirtiyor. 

14 Nisan 2018 admin

Danimarka, Almanya ile olan sınırında, 4 Ocak 2016’dan bu yana uyguladığı sınır kontrollerini 12 Kasım 2018’e kadar uzattı. Danimarka Göç ve Uyum Bakanı İnger Stöjberg tarafından yapılan açıklamada, Danimarka’nın Almanya sınırında uyguladığı geçici sınır kontrollerinin 11 Mayıs’ta sona ereceği hatırlatıldı. Stöjberg’in açıklamasında, terörle mücadele ve düzensiz göçten dolayı Avrupa’nın baskı altında olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Avrupa’nın dış sınırları, Avrupa içerisinde dolaşan sığınmacıların baskısı altında. Bunun yanı sıra, Danimarka, çok ciddi bir terör tehdidi altında. Bu durumlar sınır kontrollerinin uzatılmasını zorun hale getiriyor. Benim ve hükümetim için en önemli öncelik, Danimarka’nın en iyi şekilde korunmasını sağlamaktır.” Ayrıca Danimarka’nın diğer Schengen ülkelerini ve AB Komisyonu’nu, sınır kontrollerini uzattığına dair bilgilendirdiği ifade edildi.

Danimarka’nın Sığınmacılarla İmtihanı

Daha önce de Danimarka’nın en büyük partisi konumundaki sol muhalefet Sosyal Demokratlar, 12 Şubat’ta yayımlanan parti bildirisinde sığınmacılarla ilgili skandal ifadelere imza atmıştı. Danimarka’ya gelen Batılı olmayan yabancılar için bir üst sınır belirlemek isteyen parti, aynı zamanda parti bildirisinde Afrika’dan Danimarka’ya gelen göçün durdurulması gerektiğini vurgulamıştı. Bundan kısa bir süre önce de Danimarka’da liberal Venstre Partisinden Marcus Knuth, sığınmacıların ülkeye yük olduğunu ve geldikleri ülkelerde barış olması durumunda geri gönderilmeleri gerektiğini savunmuştu.

Sığınmacıları Kabul Etmemek İçin Yasa

Danimarka Parlamentosu geçen sene bir yasa onayladı. Yasaya göre Birleşmiş Milletler (BM) kotasından sığınmacıların kabulü ve sayısıyla ilgili kararlar bundan böyle Danimarka Göç ve Uyum Bakanı tarafından verilecek. Son iki yıldır BM kotasından sığınmacı almayan Danimarka’nın 2018’de 3 yılın toplamı olan bin 500 sığınmacıyı kabul etmesi gerekiyordu. Danimarka İstatistik Kurumu’na göre, 2017’nin 10 ayında yalnızca 2 bin 898 kişi Danimarka’dan sığınma talebinde bulundu. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler