'Almanya'

Türk Restoranını Kundaklayanları Bulana 10 Bin Avro Ödül Verilecek

Almanya’nın Chemnitz kentinde bir Türk restoranına yapılan saldırıdan iki yıl sonra polis, ipucu için halka çağrıda bulundu.

Almanya’nın Saksonya eyaletinin Chemnitz kentinde bir Türk restoranına yapılan saldırıdan iki yıl sonra polis hâlâ ipucu arıyor. Şimdiye kadar soruşturmada başarı elde edilememesinin ardından Saksonya Kriminal Dairesi, polisin failleri bulmak konusunda halka destek çağrısında bulunduğunu açıkladı. Buna göre kundaklamayla ilgili polise ipucu verenlere 10.000 avroya kadar ödül verilecek. Saksonya Kriminal Dairesi’ne bağlı Polis Terör ve Aşırıcılığa Karşı Savunma Merkezi (PTAZ) kundaklama ve cinayete teşebbüs suçlamasıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kundaklamanın siyasi motivasyon ile gerçekleştirildiğinden şüpheleniliyor.

Chemnitz ve Aşırı Sağcı Olaylar

18 Ekim gecesi Chemnitz şehrindeki Türk restoranı bilinmeyen kişiler tarafından kundaklanmıştıÇevrede oturanlar patlama sesi duyduktan sonra restoranın önünde görülen 3 kişinin olay yerinden bir araçla kaçtığını ifade etmişlerdi. Restoranın üzerindeki dairelerde oturan 17 kişi evlerinden tahliye edilmiş, olayda kimse yaralanmamıştı.

Saldırının şehirdeki diğer saldırılarla bağlantılı aşırı sağcı bir saldırı olma ihtimali de gündemde. Chemnitz’te 26 Ağustos’ta yaşanan, farklı milletlerden yaklaşık 10 kişinin karıştığı bıçaklı kavgada 35 yaşındaki bir Alman öldürülmüş, 2 kişi de yaralanmıştı. Bunun üzerine kentte aşırı sağcılar sokağa çıkarak göçmen ve mültecileri kovalamıştı. Öldürülen kişiyi anmak için “Pro Chemnitz” oluşumunun düzenlediği bir gösteride çıkan olaylarda 2’si polis 20 kişi yaralanmış, Almanya’da yasak olan Hitler selamı vermekten dolayı 10 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Kentte daha sonra günlerce gösteriler düzenlenmiş, bu arada bir Yahudiye ait restorana da saldırı düzenlenmişti.

Almanya’nın Aşırı Sağ Problemi

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), ülkede aşırı sağcılar arasında “terör potansiyeli” bulunduğunu değerlendirerek, Almanya’da yaklaşık 13 bini şiddet yanlısı olmak üzere 24 binden fazla kişiyi “aşırı sağcı” olarak görüyor. Aşırı sağcılar, ülkede özellikle son 30 yılda kundaklama, ırkçı terör saldırısı, adam öldürme ve yaralama gibi çok sayıda eylem gerçekleştirerek, bu sürede 200’ün üstünde kişiyi öldürdü. Son olarak bir ay önce Hanau kentinde ırkçı terörist T.R., 9 göç kökenli kişiyi katletmesinden sonra göçmen ve Müslüman derneklerin temsilcileri hükûmete ülkedeki Müslümanların güvenliğinin garanti altına alınması yönünde çağrıda bulundu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler