'NSU Terörü'

Probsteigasse’deki Bombalı Saldırı ve Cevaplanmayan Sorular

19 Ocak 2001'de Almanya'nın Köln şehrinde, Probsteigasse sokağında bulunan İran kökenli bir ailenin işlettiği markete bırakılan bomba infilak etti. Hâlâ birçok sorunun yanıtsız bırakıldığı saldırının ailede açtığı fiziki ve ruhsal yaraların etkisi bugün de devam ediyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Tarih 19 Ocak 2001, sabah 7 suları. Market işletmecisinin o zamanlar 19 yaşında olan kızının, 18-21 Aralık 2000 tarihleri arasında markette “unutulan” teneke kutunun kapağını açmasıyla patlayan bomba genç kızı ağır şekilde yaralıyor.

Bomba düzeneği kurulu teneke kutunun da içerisinde bulunduğu hediye sepetini markete getiren kişinin, cüzdanını unuttuğunu bahane ederek dükkandan ayrıldığı belirtiliyor. Bir ay boyunca bırakıldığı gibi duran teneke kutunun içinde ne olduğuna bakmak için kapağını kaldıran genç kız, patlama sırasında kutunun birkaç adım gerisinde olduğu için mucizevi bir şekilde patlamadan sağ kurtulabilse de etkilerini ömür boyu taşıyacağı fiziksel ve ruhsal izler taşıyor.

Bombalı saldırıdan aşırı sağcı NSU teröristleri Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschäpe sorumlu tutmuş olsa da, saldırı ile ilgili birçok soru Münih’teki NSU davasının 2018’de sonuçlanmasından yıllar sonra bugün hâlâ aydınlatılmayı bekliyor.

Robot Resim Kölnlü Bir Neonazi’yi İşaret Ediyordu

Markete geldiği sırada şüphelinin kendisiyle bizzat konuşan market sahibinin ifadeleri doğrultusunda olaydan hemen sonra şüpheliye ait bir robot resim çizildi. Anayasayı Koruma Dairesi, soruşturmayı yürüten Köln emniyet yetkililerine Köln’deki neo-Nazi çevrelerinde çizilen robot resme çok benzeyen bir şüphelinin olduğunu bildirdi. Robot resimdeki kişinin Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile ise hiçbir benzerliği yoktu. Market işletmecisi de bombayı markete bırakan kişinin Böhnhardt ve Mundlos olmadığından emin olduğunu bugüne kadar pek çok kez ifade etti.

“Soruşturma 2001 yılında düzgün bir şekilde yürütülmüş olsaydı, sorgulanması gereken ilk kişi o olurdu” diyen ailenin avukatı Edith Lunnebach, mahkemede saldırıya ilişkin en kritik soruların yanıtlanmadığını vurguladı. Sakin bir ara sokakta bulunan ve sadece orada oturanların bildiği, ayrıca bir önceki sahibinin Alman adını taşıyan bir markete bombayı kim bıraktı? NSU teröristlerinin Köln’deki bağlantıları kimlerdi? Saldırı ile ilgili Köln’deki aşırı sağcı gruplara yönelik neden bir soruşturma yürütülmedi? Kuzey Ren-Vestfalya Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın ajanının (Alm. V-Mann) saldırıdaki rolü neydi?

NSU davasında Probsteigasse’deki bombalı saldırı mağdurlarının müdahil avukatlarından Christina Clemm, bombayı markete bırakan kişinin Kölnlü bir Neonazi olabileceği tezi ile alakalı olarak Spiegel Online’da alıntılanan ifadesinde “Bu iz yeterli ve uygun bir şekilde takip edilmedi” açıklamasında bulundu.

Aile bugün hâlâ tüm yönleriyle aydınlatılmayı bekleyen terör saldırısının bıraktığı travmalarla mücadele etmeye çalışıyor.

NSU Terörü

Aşırı sağcı terör örgütü NSU, 2000-2007 yıllarında 8’i Türk toplam 10 kişiyi katletti, bombalı saldırılar ve çeşitli soygunlar düzenledi.

Enver Şimşek, Abdurrahim Özudoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat ve Michele Kisesewtter’i katleden NSU terör örgütünün hayatta kalan üyesi Beate Zschäpe, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 11 Temmuz 2018’de açıklanan kararla müebbet hapse mahkum edildi. Ancak verilen karar cinayetlerin her yönüyle aydınlatılmaması ve terör örgütünün derin bağlantıları gibi pek çok konunun hâlen karanlıkta kalması nedeniyle eleştirilmeye devam ediyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler