'Almanya'

Almanya’da Sosyal Yardımda İsme Göre Kesinti

Yapılan bir araştırmaya göre, Almanya'da sosyal yardım alan yabancı kökenlilere yapılan ödemelerde Alman kökenli vatandaşlara kıyasla daha yüksek kesinti yapılması talep ediliyor.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Siegen Üniversitesinin öncülüğünde yapılan “Sosyal Yardım Alanlar İçin Hangi Yaptırımlar Uygudur?” başlıklı kurgu bir araştırmaya göre, yardım alan göçmen kökenlilere Alman kökenli vatandaşlara kıyasla daha sert yaptırımların uygulanması talep ediliyor.

“Göçmen Kökenlilik, Uygulanan Kesintilere Etki Ediyor”

Kurgusal örnekler kullanılarak yapılan araştırma Almanya’da sosyal yardım (Hartz IV) alan göçmen kökenlilerin sosyal yardım alan Alman kökenli vatandaşlara göre daha fazla cezalandırılmasının istendiğini tespit etti. 2 bin 621 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çevrimiçi anket çalışmasını yapan araştırmacılar, sosyal yardımlara uygulanan kesinti oranında kökeninin rol oynadığını ifade etti. Buna göre yabancı isimli kişilerin daha sert yaptırımlara tabi tutulması isteniyor.

Yabancı İsme Sahip Olanlara Daha Ağır Yaptırımlar

Ankette katılımcılara, 0 ila 100 arasında cezalandırma puanı sunuldu. Bu skalada ceza puanlaması yapacak katılımcılara, farklı senaryolar ve kurgu vakalar anlatıldı. Katılımcıların yaptığı puanlamada sosyal yardım alıp da iş arama motivasyonu eksik bulunan kişiler, iş aramada gayretli olan kişilere göre daha sert cezalandırıldı. İş bulma merkezindeki birinci ve ikinci randevularını kaçıran kişilere aylık yardımdan yüzde 17 ila 29 kesinti yapılması istendi.

Yapılan ankete göre sosyal yardımlardaki kesintiler, yabancı kökenli olarak kabul edilen isimlere sahip kişiler söz konusu olduğunda daha yüksek oldu. Mesela, “Bergmann” adlı bir kişinin aldığı yardıma, herhangi bir ceza durumunda yüzde 26 kesinti yapıldı. İsim “Yıldırım” olarak değiştiğinde ise bu kesinti yüzde 33’e yükseldi. Yardımın tamamen kesilmesinin istenildiği senaryolarda da yabancı kökenli isimlerin ağır bastığı gözlemlendi.

“Memurlar da Ayrımcı Tutumlara Sahip Olabilir”

Çalışmada yer alan doktora öğrencisi Philipp Linden, toplumdaki ayrımcı tutumların da sosyal yardım almaya uygunluk değerlendirilmesinde rol oynadığını ve bunun da temel güvence (Alm. Grundsicherung) kapsamındaki sosyal yardımlarda uygulanan kesintilerde etkili olduğunu belirtiyor: “İş bulma merkezlerinde de göçmen kökenli kişileri statüleri nedeniyle daha ağır cezalandıran tutumlara sahip vaka yöneticilerinin olabileceğini göz ardı edemeyiz.”

Linden, konuyla ilgili daha fazla araştırmanın gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca; Federal Meclisin planlanan sosyal yardım reformu için yalnızca halkın asgari geçim düzeyini korumaya odaklanmamasını, aynı zamanda “yardım alanları köken, cinsiyet ve yaş temelinde ayrımcılığa karşı koruyan” koşulları oluşturması gerektiğini söylüyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler