'Oturum İzni'

Almanya’da Bunları Yaparsanız Oturum İzniniz İptal Olabilir

Almanya oturum izni almak için çoğu zaman uzun bürokratik süreçlerden geçilmesi gerekiyor. Zar zor alınan oturum izinleri ise bazen dikkatsizlik ya da bilgisizlik nedeniyle tehlikeye girebiliyor. İşte Almanya’da oturum izninin iptal edilmesine yol açabilecek durumlar.

Fotoğraf: Bartolomiej Pietrzyk - Shutterstock.

Almanya’da oturum ve yerleşim izni ile ilgili meseleler “Aufenthaltsgesetz”, yani Türkçesiyle “Oturum Yasası” ile düzenleniyor. Bu yasanın 51. Maddesi ise ikamet izninin sona erdirilmesiyle ilgili. İşte bu maddede öne çıkan iptal nedenleri.

1. Oturum İzninizin Bitmesi ve Şartlı İzinler

Oturum izninizin geçerlilik tarihi bittiğinde, otomatik olarak bu izniniz iptal edilir. Bunun dışında bazı yasal düzenlemelere göre oturum izninizde özel notlar yer alabilir. Örneğin, oturum izninizde, “Çalışma durumu sona erdikten 4 hafta sonra iptal edilir.” gibi bir ibare varsa, oturum izniniz de bu süre içerisinde otomatik olarak iptal edilecektir.

2. Yabancılar Dairesinin Oturum İznini Geri Çekmesi

Yabancılar Dairesine (Alm. Ausländerbehörde) başvurunuz esnasında sahte ya da yanlış evrak vermeniz durumunda, aldığınız oturum izni Yabancılar Dairesi tarafından geri çekilebilir. Bu durumda oturum izninin hukuka aykırı bir şekilde verildiği belirtilir ve Yabancılar Dairesi tarafından söz konusu kişiye bilgi verilir.

3. Sınırdışı Talebiyle Oturumun İptal Edilmesi

Almanya’da Oturum Yasası’nın 53. Maddesine göre bir yabancı, ülkedeki ikametiyle kamu düzeni ve güvenliğini tehlikeye atıyorsa, demokratik temel düzeni ve önemli kamusal ilgileri zedeliyorsa sınırdışı edilebilir.

Hakkında sınır dışı edilmesi kararı verilen bir yabancının oturum izni de bu sınır dışı emriyle birlikte iptal edilmiş olur.

4. Almanya Dışında Uzun Süreli İkamet

Almanya’da oturum izni (Aufenthaltserlaubnis) olan bir kişi, Almanya dışında uzun süre ikamet edeceği zaman bunu Yabancılar Dairesine bildirmek zorunda. Yurt dışında uzun süre ikamet edilmesi hâlinde oturum izninizin geçerliliğini yitirmesine yol açabilir.

Örneğin, başka bir ülkede okula gitmek, çalışmak ya da bir aile yakınınızın bakımıyla ilgilenmek gibi kısa süreli olmayan nedenlerle Almanya dışına çıktığınızda oturum izniniz iptal olabilir.

Ayrıca, Almanya’dan çıktığınızda 6 ay ya da Yabancılar Dairesinin size belirttiği süre içerisinde Almanya’ya geri dönmediğinizde de oturum izniniz iptal olabilir. Türkiye’ye askerlik yapmak için gitmek ve askerlik görevi bittikten 3 ay sonra Almanya’ya geri dönmek ise istisna kabul edilmektedir.

Eğer Almanya’da mavi kartınız (Blaue Karte) varsa, Almanya dışına çıktığınızda geri dönme süreniz 12 aydır.

Buna karşın yerleşim izni (Niederlassungserlaubnis) sahibi olanlar için yurt dışında ikamet etmek, eğer kişi 15 seneden uzun bir süredir Almanya’da yaşıyorsa ve Almanya’daki yaşamını kendisi finanse ediyorsa bir sorun teşkil etmemektedir.

Özetle, eğer Alman vatandaşı değilseniz ve 6 aydan daha uzun süreler için ülke dışına çıkacaksanız mutlaka seyahatiniz öncesi Yabancılar Dairesi’ne gidin ve bilgi alın.

5. Suç İşlenmesi Durumunda Oturum ve Yerleşim İzni

Almanya’da sabıka durumu ya da işlenen suçlar oturum izni üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Almanya’daki bir yabancı suç içlediğinde savcılık makamı Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirir.

Oturum izninizin iptal edilip edilmemesi ise işlediğiniz suça ve aldığınız cezaya göre değişmektedir. Ceza ne kadar yüksekse Yabancılar Dairesi’nin oturum izninizi iptal etmesi de o kadar ihtimal dahilindedir. Hapis cezası alan bir kişi genelde bu cezasını Almanya’da çeker. Daha sonrasında ise oturum izni iptal edildiği için ülkeyi terk etmek zorunda kalır.

Suç ve alınan cezalar, özellikle süresiz yerleşim izni ve Alman vatandaşlığına başvurularda Yabancılar Dairesi tarafından dikkate alınır.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Şahin Öztürk
    2024-04-06 13:00:33

    Merhabalar ben aile birleşimi ile almanyada 3 yıllık oturum aldım benim amcam hollanda da onun yanında 4 ay çalişmak için gitmek istiyorum bu sorun olur mu

Son Yüklenenler