Suriyeliler ve Türk Vatandaşlığı: Türkiye’nin Vatandaşlık Politikası Şeffaf mı?

Türkiye’deki göçmenlerin vatandaşlık kazanmalarıyla ilgili tartışma son zamanlarda gündemde. Bu tartışma, aynı zamanda şeffaf vatandaşlık politikalarının neden önemli olduğunu da ortaya koyuyor.

ARKA PLAN 30 Kasım 2022

Fransa’da Devletin İslam’a Karşı Sertleşen Tavrının Muhasebesi

Geçtiğimiz haftalarda Fransa’da vaiz Hassan Iquioussen’in bir suç işlememesine rağmen idari bir kararla sınır dışı edilmesi, ülkedeki Ekim 2020’den beri katılaştırılan İslam politikasının bir muhasebesini ve ülkedeki Müslümanların geleceğine dair endişeleri yeniden gündeme getirdi.

ARKA PLAN 22 Kasım 2022

Antisemitizm ve Hatırlama Hiyerarşileri: 15. documenta’dan Geriye Ne Kaldı?

Almanya’nın Kassel şehrinde düzenlenen ve “dünyanın en önemli çağdaş sanat festivali” olarak değerlendirilen documenta’ya antisemitizm iddiaları gölge düşürdü. documenta’ya dair tartışma, aynı zamanda Almanya’nın hatırlama kültürü hakkında da nüveler ortaya koyuyor.

ALMANYA 15 Kasım 2022

Birleşik Krallık’ın Etnik Açıdan En Uyumlu Şehri Nasıl Bölündü?

Birleşik Krallık’ın Leicester şehrinde son aylarda Hindu ve Müslüman toplum arasında yaşanan gerilim ve çatışmaların ardında hangi nedenler yatıyor ve olayları yatıştırmak için neler yapılmalı?

ARKA PLAN 9 Kasım 2022

2 Dakika, 36 Saniye: Köln’de Ezan Tartışmaları

Almanya’nın Köln şehrinde DİTİB Merkez Camiinde ilk defa bir cuma namazı vaktinde hoparlörden ezan okundu. Ezana dair tartışmalar ve ileri sürülen argümanlar, Müslümanların geleceğiyle de doğrudan ilintili.

ALMANYA 3 Kasım 2022

Güçlenme (Empowerment) Nedir?

Güçlenme (Empowerment) konsepti, bilhassa yapısal ırkçılığın yöneltildiği gruplar açısından anlamlı. Peki Müslüman cemaat hangi “güçlenme” alanlarını aktive edebilir? Ve Müslümanlar açısından bu konsept neden gerekli?

ARKA PLAN 1 Kasım 2022

“Empowerment” Konseptinin Ortaya Çıkışı ve Tarihsel Gelişimi

“Empowerment”, Türkçede doğrudan karşılığı bulunmayan, son yılların “moda” kavramlarından bir tanesi. “Gücün (yeniden) kazanımı” ya da “güçlenme” olarak özetlenebilecek bu kavramın ortaya çıkışı ve tüm dünyada bilhassa marjinalize edilmiş gruplarda kullanılma serüveni, kavramın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir.

ARKA PLAN 1 Kasım 2022

Bir Güçlenme Alanı Olarak Cami Cemiyetleri, Potansiyeller, Sorunlar ve Çözümler

Batı Avrupa’daki binlerce cami, Müslüman bireylerin kendilerini yeniden “özne” olarak hissedebilecekleri “güçlenme” (Empowerment) alanları olarak görülebilir. Bu büyük potansiyelin yanı sıra cemiyetler Müslümanları “güçsüzleştiren” alanlara da dönüşebiliyor. Cami cemiyetlerindeki potansiyeli, sorunları ve çözüm yollarını cemiyet çalışmalarında aktif üç Müslüman’la konuştuk.

ARKA PLAN 1 Kasım 2022

Engelliler veya Kronik Hastalıkları Olan Kişiler İçin Güçlenme

Almanya’da yaşayan Sultan Bayındır, doğuştan görme engelli. Engellilere yönelik güçlendirme çalışmaları yapan Bayındır, engellilerin kendi hayatlarıyla ilgili karar alma yetkisinin teslim edilmesini istiyor.

ARKA PLAN 1 Kasım 2022

Göçmenler Arasında Eleştirel Bilinç Gelişiminin Önemi

Eleştirel bilinç, bugün baskı görenlerin güçlenme süreçleri için merkezî bir öneme sahip. Baskının gerçekleştiği değişik seviyelerin farkına varmak eleştirel bilinç gelişiminin ilk basamağı.

ARKA PLAN 1 Kasım 2022

Cesaret ve Yetkinlik Kazandırıcı Bir Araç Olarak Güçlenme Konsepti

Prof. Dr. Norbert Herriger, güçlenme (Empowerment) alanında öncü isimlerden birisi. Düsseldorf Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Herriger ile konseptin sosyal hizmetteki karşılığını konuştuk.

ARKA PLAN 1 Kasım 2022