'Alman Anayasası'

Almanya “Irk” Kavramını Anayasasından Çıkarıyor

Almanya’da İçişleri ve Adalet Bakanlıkları anayasada bulunan “ırk” kelimesinin değiştirilmesi hususunda uzlaştı. Bu anlaşmaya göre anayasanın 3. Maddesinde bulunan “ırk” kelimesi “ırkçı nedenler” ibaresiyle değişecek.

Fotoğraf: nitpicker / Shutterstock.com

Almanya’da İçişleri ve Adalet Bakanlıkları anayasada yer alan “ırk” kavramının değiştirilmesi hususunda anlaştı. Bu anlaşmaya göre anayasanın 3. Maddesinde yer alan “ırk” kavramı “ırkçı nedenler” ibaresiyle değiştirilecek.

Anayasanın ayrımcılığı yasaklayan 3. Maddesi şöyle: “Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz.” Bu maddede yer alan “ırk” kavramının “ırkçı nedenler” olarak değiştirilmesi öngörülüyor.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU), Spiegel’a yaptığı açıklamada yeni ibarenin öne sürülen diğer ibareler arasından en iyisi olduğunu söyledi. Ayrıca anlaşmanın, hükûmetin ırkçılık ve antisemitizmle mücadelede harekete geçme kabiliyetini gösterdiğini ifade etti.

İlgili kanun tasarısının çarşamba günü Federal Kabine’de onaylanması bekleniyor. Anayasada yapılacak bu değişiklik için meclisin üçte ikilik çoğunluğunun oyu gerekiyor.

3. Maddenin Kapsamının Daralmasına Yönelik Endişeler

Anayasada yer alan “ırk” kavramının değiştirilmesi için sürdürülen çalışmalar geçtiğimiz sonbaharda başlamıştı. Başta reddedilen “ırkçı nedenler” kavramını Adalet Bakanı Christine Lambrecht (CDU) önermişti. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CSU) diğer siyasetçiler ise 3. Maddede yer alan “ırk” kavramının önüne “sözde” ibaresini ekleyerek 3. Maddede değişiklik yapmak istemişti.

Yeşiller Partisi (Die Grüne) ise, gündemde olan ve Lambrecht tarafından önerilen ibareyi eleştirmişti. Yeşiller Partisi’nden Katja Keul, yeni ibarenin gelecekte sadece kasıtlı olan ayrımcılığı yasaklayacağı yönünde yorumlanabileceği açıklamasında bulundu. Keul’a göre yeni ibareyle anayasal korumanın kapsamının daralmasına yönelik bir risk oluşuyor. (fa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler