'Dosya: "Avrupa'da Yoksulluk"'

Gönülleri Isıtan Bir İkram: Mobil Aşevi

Geçtiğimiz aylarda Avrupa’nın birçok şehrinde kış tüm ağırlığını gösterdi. Sokakta yaşayan insanlar açısından ölümcül sonuçlar doğuran soğuklar, en çok ihtiyacımız olan şeyi bizlere yeniden hatırlattı: Hem bedenimizi hem de kalbimizi ısıtan ikram ve muhabbetler. Hasene’nin Mobil Aşevi, tam da bu amaçla Avrupa’nın farklı şehirlerinde evsizlere sıcak çorba dağıtıyor.

Almanya’nın batı eyaletlerinden Kuzey Ren-Vestalfya’da trenle yolculuk eden birisi mutlaka Hamm şehrinden geçmiştir. Eyalette en bilinen aktarma istasyonlarından biri olan Hamm, trenle seyahat edenlerin mutlaka bir şekilde önünden geçtiği bir şehir olmanın yanı sıra, eyaletteki 396 şehir arasında düşük gelir düzeyine sahip son 20 şehrin içerisinde yer alıyor.

Hasene’nin Mobil Aşevi, tam da bu nedenle Hamm Tren İstasyonunun hemen karşısında geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de yerini alıyor. Turkuaz-beyaz renklerindeki bu minibüs, aynı zamanda ufak seyyar bir tezgâha da sahip. Bu tezgâhtan Hamm’da soğuk havada iliklerine kadar üşüyen insanlara sıcak çorba, ekmek ve çay ikramı yapılıyor.

Almanya’da geçtiğimiz sene -10’lara kadar inen soğuklar, en başta sokakta yaşayan insanlar için bir yaşam tehlikesi demek. Geceleri yerel yönetimlerin evsizler için sunduğu acil yardım konutlarında konaklayabilen evsizlerin yanı sıra yaşamını sokakta sürdürmeye devam eden başka insanlar da var. Bu insanlar belediyelerin sunduğu imkânlardan faydalanırken, sadece “maddi” ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesinde, onlara sokakta güler yüzle yaklaşan insanlara da ihtiyaç duyuyorlar. Mobil Aşevi’nden uzatılan sıcak çorba, biraz da bu yönüyle “paylaşmak” ve “bağ kurmak” demek. Herhangi birisinin 1 saat durmaya bile tahammül edemeyeceği soğuk havada uzatılan bir bardak sıcak çorba, evsizlerin sistematik olarak dışlandığı bir bağlamda “karın doyurmak”tan çok daha fazla anlama geliyor. Uzatılan çorba, muhtaç durumda olanlara aynı zamanda “Hâlini görüyor, durumunu paylaşıyor ve sana duyarsız kalmıyorum” diyerek gönülleri ısıtmanın da bir yolu.

Müslüman Gönüllülerin Emeği: Mobil Aşevi

Hasene tarafından organize edilen ve 2023 yılının mart ayına kadar devam edecek olan Mobil Aşevi uygulaması, cami cemiyetlerindeki gönüllülerin sırtlandığı bir yardım çalışması. 2022 yılında Fransa’nın Strazburg, Belfort ve Metz şehirlerinde gerçekleşen çorba dağıtımında her gün ortalama 150-200 kişiye ikram yapıldı.

Hasene Mobil Aşevi

Bunun dışında Almanya’da Hamm, Bielefeld, Mühlacker, Hannover, Hamburg gibi yerlerde de çorba dağıtımıyla binlerce kişiye ulaşıldı. Mobil Aşevi’nin içerisinde 80 litrelik tencerelere doldurulan çorbalar, cami cemiyetlerindeki gönüllü Müslümanlar tarafından hazırlanıyor. Yine gönüllü Müslümanlar araçlara binip ilgili yerlerde dağıtım yapıyorlar. Hamm gibi, daha önce de Aşevi’nin kurulduğu şehirlerde yaşayan evsizler, minibüsü tanıdıkları için çekinmeden çorbalarını alabiliyorlar. Aşevi’ni ilk defa görenlerdeki tereddüdü bertaraf etmek içinse tezgâhtakilerin güleryüz ve daveti gerekiyor. Bu sıcak yaklaşım daha sonra Aşevi’ne yaklaşan insanların yüzünde de tebessüme ve rahatlamaya dönüşüyor.

Aşevi’nin gönüllüleri, soğuk havalarda insanlara bir nebze destek olmak için bile isteye yola düşmüş insanlar. Camilerdeki eğitim ve irşad çalışmalarının yanı sıra, içinde yaşadıkları şehirdeki yoksulluk ve evsizlik gibi sorunlara duyarlı olmak amacıyla hareket eden bu gönüllüler açısından Mobil Aşevi, cami dışındaki insanlara da ulaşmak ve onlara yardım sunmak demek.

Ekmekleri bölerken, çorbaları doldururken ve kendilerine yöneltilen soruları cevaplarken de gönüllülerdeki bu bilinci görmek mümkün. Bu aynı zamanda, “İçinde yaşadığımız şartlar, elbiselerimiz ve yaşadığımız yerlerden bağımsız olarak aynı tezgâhta buluşabilir, aynı çorbadan içebiliriz.” demek. Bu mesajı, Mobil Aşevi’nin üzerinde Almancaya çevrilmiş olan bir hadis-i şerif aydınlatıyor: “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.”

Hasene Mobil Aşevi

Murat Kubat

Hasene Derneği Basın Yayın Medya Sorumlusu olan Kubat, Sosyoloji eğitimi almıştır.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler