'Bosna Hersek'

Srebrenitsa Katliamı’nı Anlatan Film Ödül Kazandı

Avrupa Parlamentosunun sinema ödülü, Boşnak yönetmenin Srebrenitsa Katliamı'nı anlatan "Quo Vadis, Aida?" filmine verildi.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Film Akademisi tarafından verilen geleneksel sinema ödülüne bu yıl Boşnak yönetmen Jasmila Zbanic’in, Srebrenitsa katliamını konu alan “Quo Vadis, Aida?” filmi layık görüldü.

“Film Srebrenitsalı Kadınlar ve Anneler İçin Bir Adalet Çağrısı”

LUX Avrupa Film Ödülü, Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen AP Genel Kurulu sırasında verildi. Ödülü AP Başkanı Roberta Metsola’dan alan Boşnak yönetmen Zbanic, Srebrenitsa katliamıyla ilgili filmini hazırlarken Bosna Hersek’teki savaşı Avrupa’da yaşanan son savaş olarak gördüğünü söyledi.

Zbanic, AP milletvekillerine seslenerek, “Avrupalıların Ukrayna’da savaşa nasıl izin verdiğini aklım almıyor. Hepinizi Ukrayna’daki savaşı bitirmenin yolunu bulmaya çağırıyorum.” dedi.

AP Başkanı Metsola da filmin Srebrenitsalı kadınlar ve anneler için güçlü bir adalet çağrısı olduğunu dile getirdi. Mesola “Böylesi bir insanlık suçu asla unutulmamalı.” diye konuştu.

Ödül töreni sırasında Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic de milletvekillerine konuşma yaptı. Subasic, “Ukrayna’da anneler ağlıyor, çocuklarının kemiklerini arıyor. En azından birkaç anne daha az acı çeksin diye Ukrayna’daki savaşı durdurmanız için size yalvarıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek, Avusturya, Hollanda, Fransa, Polonya, Norveç, Almanya, Romanya ve Türkiye ortak yapımı olan Quo Vadis, Aida? filmi, Srebrenitsa’da 1995 yazında barış gücü askerlerine çevirmenlik yapan Aida’nın hikayesini konu alıyor. Srebrenitsa’daki olaylar ailesi Birleşmiş Milletler kampında bulunan öğretmen Aida’nın gözünden anlatılıyor. Srebrenitsa, etnisite temelinde bölgelere ayrılmış olan Bosna Hersek’te tartışılması oldukça hassas bir konu. Filmin çekimi, bu sebeple, gizlice gerçekleştirilmişti.

Film Hasan Nuhanović’ in Gerçek Yaşam Öyküsüne Dayanıyor

Daha önce Venedik ile Toronto Film Festivallerinde gösterilen filmin 93. Oscar Ödüllerinde “En İyi Uluslararası Film” dalında Bosna Hersek’in adayı olduğu açıklanmıştı.  Ünlü yönetmen Jasmila Žbanić tarafından çekilen film, 2021 Oscar ödüllerinin uluslararası kategorisinde yarışan 5 filmden biriydi.

Film, Srebrenitsa’daki Birleşmiş Milletler üssünde çalışan kadın bir tercümanın gözünden soykırımın nasıl gerçekleştiğini anlatıyor. Buna göre film, BM üssünde tercümanlık yaparken ailesini kurtarmayı başaramayan Müslüman bir Boşnağın gerçek hikayesine dayanıyor. Yönetmen Žbanić , BM’nin olaylar sırasındaki kafa karışıklığı ve etkisizliği sebebiyle kocalarını ve oğullarını kurtaramayan kadınları onurlandırmak amacıyla, hikayeyi Aida karakteri üzerinden anlatmayı tercih etmiş.

Ancak Žbanić, filmde Hasan Nuhanović’ in hayat hikayesinden esinlendiğini açıklamıştı. Hasan Nuhanović, soykırım esnasında BM üssünde tercümanlık yaptığı için Sırp askerlerine teslim edilmekten kurtulurken, anne-babasını ve ikiz kardeşini katliamda kaybetmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler