'Gazze Şeridi'

Hastane Basan İsrail Ordusu Onlarca Sağlık Personeli ve Sivili Alıkoydu

İsrail güçlerinin, baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde onlarca sağlık personeli ile yerinden edilmiş kişiyi alıkoyarak sorguya aldığı bildirildi. Personelin ekstrem şartlar altında ayakta tutmaya çalıştığı hastane, hem bir göçmen kampı hem de devasa bir morga dönüşmüştü.

Fotoğraf: AA.

İsrail ordusu, bu sabah Gazze’de binlerce hasta ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu bölgenin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ne baskın düzenledi. Şifa Hastanesi’ndeki sağlık kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, İsrail kuvvetleri 15 Kasım’ın ilk saatlerinde Şifa Hastanesi’nin ameliyathane, böbrek, dahiliye, hasta kabul ve doğumhane binalarına baskın düzenledi. Bodrum katlarında ise patlama gerçekleştirdi. İsrail askerlerinin, baskın düzenlediği binalarda arama yapmak üzere kapalı kapıları patlayıcı ile patlattığı bildirildi.

İsrail askerlerinin hastanede onlarca sağlık personelini ve yerinden edilmiş kişiyi alıkoyarak sorguya aldığı, ayrıca bazı kişileri ellerini ve gözlerini bağlayarak ve kıyafetlerini çıkararak bilinmeyen bir yere götürdüğü aktarıldı. Hastane binasına ve çatısına da keskin nişancıların yerleştirildiği kaydedildi.

Hastane Hem Sığınmacı Kampı Hem de Morg İşlevi Görüyordu

Gazze Şeridi’nin en büyük sağlık kompleksi olan Şifa Hastanesi’ne gidecek başka yeri binlerce insan barınmış durumdaydı. Hastanede aynı zamanda henüz defin işlemleri yapılamamış yüzlerce naaş bekletilmekteydi: İsrail ordusunun saldırısından birkaç saat önce yaşanan birikme nedeniyle hastane bahçesinde toplu mezar kazılmaya başlandığı bildirilmişti.

İsrail’in hastanedeki güneş panellerini vurması ve yoğun bakım ünitesi ile doğumhaneyi hedef almasının ardından yenidoğan yoğun bakım ünitesi elektrik yetersizliği nedeniyle çalışmayı durdurmuştu. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi altındaki prematüre bebekler ise kuvözlerden çıkarılarak hastanedeki başka bir bölüme sevk edilmişti. 14 Kasım itibarıyla elektrik kesintisi nedeniyle kuvözleri devre dışı kalan üç prematüre bebek dahil tedavi altındaki 40 hastanın son günlerde hastanede hayatını kaybettiğini aktarılmıştı.

Hastenedeki sağlık personeli tüm bu aşırı zor şartlar altında ve ailelerinin içinde bulunduğu tehdide rağmen hastaneyi ayakta tutmaya çalışıyordu.

“İsrail’in Saldırısı Sırasında Hastaneden Tek Kurşun Atılmadı”

Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakkut, İsrail ordusunun, Gazze’de binlerce yaralı ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskınla ilgili Al Jazeera televizyonuna açıklamada bulundu.

“İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskında hastane içinden tek kurşun bile atılmadı.” diyen Zakkut, İsrail askerlerinin, hastanenin çıkışının “güvenli” olduğunu iddia ettiği koridordan çıkanlara doğru ateş açtığını belirtti.

Zakkut, “İşgal ordusu, askerlerinin Şifa Hastanesi’ne girmesinin kendisi için bir zafer olacağına inanıyordu ancak direnişin varlığına dair herhangi bir kanıt bulamadı.” ifadelerini kullandı.

Filistinli yetkili, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi’ndeki cerrahi ve acil durum binalarına baskın düzenlediğini ayrıca acil servise girdiğini ve şu an hastanenin bodrumunda arama yaptığını aktardı.

Kızılhaç delegasyonuna “işgal ordusunun Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlediğini” bildirdiklerini söyleyen Zakkut, ancak kendilerinden herhangi bir cevap alamadıklarını ifade etti.

BM: “Hastaneler Savaş Alanı Değildir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, X sosyal medya platformundan, İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemesine ilişkin paylaşımda bulundu. Griffiths, “(Gazze’de) Şifa Hastanesi’ne askeri baskın yapıldığına ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir.” ifadesini kullandı.

Yenidoğanların, hastaların, sağlık personelinin ve bütün sivillerin korunmasının diğer tüm kaygıların önüne geçmesi gerektiğini vurgulayan Griffiths, “Şifa Hastanesi’ne askeri baskın yapıldığına ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

DSÖ: İsrail’in Hastane Baskını Kabul Edilemez

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “İsrail ordusunun Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne yaptığı baskın kabul edilemez. Hastaneler savaş alanı değildir.” açıklamasında bulundu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan, İsrail askerlerinin Şifa Hastanesine baskın düzenlemesine ilişkin paylaşımda bulundu.

“Şifa Hastanesine askeri saldırı yapıldığına dair haberler son derece endişe verici. Sağlık personeli ve hastaların güvenliğinden kaygılıyız.” ifadelerini kullanan Ghebreyesus, hastanedeki sağlık personeliyle bağlantılarının yeniden koptuğunu vurguladı.

İsrail Ordu Radyosu: Şifa Hastanesi’nde İsrailli Esirlere Dair Belirti Yok

İsrail askerlerinin baskın düzenlediği Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir belirti olmadığı, İsrail ordusunun bölgedeki aramalarının sürdüğü bildirildi.

İsrail Ordu Radyosunun aktardığı haberde, “Şifa Hastanesi’nde kaçırılanların varlığına dair bir belirti yok, taramalar devam ediyor.” ifadelerine yer verildi. Haberde, hastanedeki İsrail güçleri ile, “askerlerden ayrı bir yerde bulunan hastalarla veya hastanedeki sağlık ekipleriyle herhangi bir sürtüşme yaşanmadığı” kaydedildi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin şu anda Şifa Hastanesi’ndeki “belirli bir alanda” Hamas’a karşı “hassas ve hedefi olan bir operasyon” yürüttüğü ifade edildi. Açıklamada, hastane baskınının, “Hamas’ın faaliyetlerinin bu bölgeden yönlendirildiğini gösteren istihbarat bilgilerine dayandığı” iddia edildi.

“İsrail Ordusu, Hastaneyi Bir Kışlaya Çevirdi”

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskınla burayı askeri kışlaya çevirdiğini ifade etti. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin büyük askeri teçhizatla Şifa Hastanesi’ne girmesi kınandı.

İsrail ordusuna bağlı güçlerin, hastaneyi askeri kışlaya ve gözaltı merkezine çevirdiği belirtilen açıklamada, hastaneden İsrail askerlerine tek bir kurşun atılmadığı, yalnızca baskın sırasında askerlerin silah kullandığı ifade edildi. Baskın sırasında hastanedeki duruma hakim olan tek tarafın İsrail olduğu, üçüncü bir uluslararası tarafa gözlem izni vermediği kaydedilen açıklamada, bunun daha sonra İsrail tarafından ortaya atılacak iddialara ilişkin ön şüphe uyandırdığına işaret edildi.

İsrail’in hastanenin “askerî amaçlarla” kullanıldığı yönündeki iddialarının ortaya çıkarılması için baskın sırasında bu kadar uzun saatlere ihtiyaç olmadığı, bilakis baskının bu kadar uzun sürmesinin orada yapay bir dekor hazırlanması yönünde endişe oluşturduğu belirtildi.

İsrail güçlerine derhal hastaneyi terk etme çağrısı yapılan açıklamada, uluslararası hukuka uygun olarak sorumluluklarına bağlı kalma çağrısında bulunuldu. İsrail ordusu, bu sabah Gazze’de binlerce hasta ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu bölgenin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemişti. Baskının ardından İsrail Ordu Radyosu, Şifa Hastanesi’nde İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir belirtiye rastlanmadığını duyurmuştu. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler