"Almanya"

Merkel: “Almanya’nın Acilen Bir Hükumete İhtiyacı Var”

Geçtiğimiz günlerde partisinin toplantısı sonrası konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tıkanan koalisyon görüşmeleri üzerine açıklamalarda bulundu.

1 Aralık 2017 admin

“Dünyanın durumu Almanya’nın bir an önce stabil bir hükûmet kurmasını gerektiriyor.” Bu sözler Almanya Hristiyan Demokrat Parti (CDU) lideri Angela Merkel’e ait. 24 Eylül’de gerçekleşen seçimlerden bu yana Almanya’da hükümet bir türlü kurulamamıştı. Koalisyon görüşmelerine katılan partilerin renklerine işaretle “Jamaika” olarak adlandırılan üçlü seçeneğin de başarısız olmasının ardından erken seçim ihtimali gündeme gelmişti.

 

Merkel: “Mümkün Olan En Kısa Zamanda…”

Geçen hafta liderliğini yaptığı Hristiyan Demokratlar’ın (CDU) toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulunan Merkel erken seçim ihtimali ve yeni koalisyon denemesi hakkında konuştu. 28 ülkeden 500 milyon AB vatandaşını ilgilendiren 2019’daki Avrupa Parlamentosu Seçimleri’ni hatırlatan Şansölye, bu seçimler öncesinde Almanya’dan beklentilerin yüksek olduğunu hatırlatarak mümkün olan en kısa zamanda koalisyonun gerçekleşmesini umduğunu ifade etti.

 

Dünya ile İlişkiler Almanya’yı Hükumet Kurmaya Zorluyor”

Merkel ayrıca Ortadoğu’da artan tansiyon, Rusya’yla AB arasında Suriye ve Ukrayna konularında gerilen ilişkiler ve birçok küresel meselede Almanya’nın “hareket kabiliyetine sahip olması” adına hükümetin tesis edilmesinin hayati olduğunu sözlerine ekledi.

 

Genel Seçimlerde Ne Olmuştu?

24 Eylül’de sandığa giden Almanya’da, sonuçların açıklanmasından yaklaşık bir ay sonra Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Özgür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in oluşturacağı “Jamaika” koalisyonu için müzakereler başlamış, tıkanan müzakereler sonrası Özgür Demokrat Parti “güven eksikliği” sebebiyle masadan çekilmiş, böylece Jamaika girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Görüşmeler sırasında en çok tartışılan konulardan biri mültecilere ilişkin politikalar olurken geçici koruma statüsündeki mültecilere aile birleşimi hakkı tanımak istemeyen Hristiyan Birlik Partileri ile diğer partiler arasındaki görüş ayrılığı, parti programlarındaki diğer farklılıkların da ağırlığını hissettirmesiyle görüşmelerin sonlanmasına sebep olmuştu.

Jamaika koalisyonu dışında Merkel’in önünde üç seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki CDU/CSU’nun SPD ile uzlaşarak “büyük koalisyon” kurması, ikincisi CDU/CSU öncülüğünde bir azınlık hükûmeti kurulması, üçüncüsü ise erken seçim. Ancak Şansölye’nin son açıklamaları, en yüksek ihtimal olarak görülen erken seçimden önce diğer seçeneklerin zorlanacağı anlamına geliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler