"2018 Hollanda Yerel Seçimleri"

Hollanda | Yerel Seçimlere Yeşil Sol Partisi ve DENK Damga Vurdu

21 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlere Yeşil Sol Parti ve DENK damgasını vururken yerel partilerin başarısı da dikkat çekti.

Genel seçimlerden bir yıl sonra, Hollanda’nın 335 bölgesinde belediye seçimleri yapıldı. Toplam 380 belediye bölgesinin yer aldığı ülkede 45 bölge birleşme ve değişiklik gibi sebeplerle seçimlere katılmadı.

En çok oyu koalisyon ortağı olan Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) alsa da diğer partilerin yükselen grafiği dikkat çekti.  Toplam oyların yüzde 32,5’ini yerel partiler alırken, yüzde 13,5’ini koalisyon ortakları CDA, yüzde 13,2’sini ise Başbakan Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halkın Partisi (VVD) aldı. Koalisyonun üçüncü ortağı D66’nın oyları yüzde 11,9’dan yüzde 9’a, İşçi Partisi’nin (PvdA) oyları ise yüzde 10,3’den yüzde 7,3’e geriledi.

 

Yeşil Sol Parti Rüzgarı

Kesin olmayan sonuçlara göre yerel seçimlerde Yeşil Sol Parti’nin (GroenLinks) büyük başarı elde ettiği gözleniyor. 45 üyeli başkent Amsterdam belediye meclisinde sandalye sayısını 6’dan 11’e çıkaran parti, aynı başarıyı Utrecht’te de sürdürerek burada 12 meclis üyesi kazandı. Genel Başkan Jesse Klaver seçimleri “fantastik bir zafer” olarak yorumladı.

Yeşil Sol Parti, 15 Mart 2017’de gerçekleşen seçimlerde de yüzde 9.1 oya ulaşmış, vekil sayısını 4’ten 14’e yükseltmişti.

 

Yerel Partilerin Başarısı

Ülkenin ikinci büyük şehri Rotterdam’da yerel aşırı sağcı parti Leefbar Rotterdam, üçüncü büyük şehir Lahey’de (Den Haag) ise yine aşırı sağcı Mos Grubu birinci oldu.  Resmi olmayan sonuçlara göre tüm oyların yüzde 32’sini yerel partiler aldı.

 

DENK 24 Sandalye Kazandı

Türklerin öncülük ettiği DENK Partisi ilk kez katıldığı yerel seçimlerde 13 belediyede toplam 24 meclis üyesine sahip oldu. Rotterdam’da 4, Utrecht ve Amsterdam’da 3’er meclis üyesi kazanan parti önemli bir başarı elde etmiş oldu.

Göçmen kökenli diğer üç parti (NIDA, İslam Demokratlar Partisi, Birlik Partisi) toplam 5 sandalye kazanabildi.

 

Wilders 4 Sandalyede Kaldı

Irkçı ve İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Geert Wilders’ın liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) 45’er üyeli Rotterdam ve Utrecht belediye meclislerinde 2’şer sandalye kazandı.

AB karşıtlığı ve aşırı sağ politikalarıyla gündeme gelen Demokrasi Forumu Partisi ise yüzde 4.9 oy alarak Amsterdam’da iki meclis üyeliği kazandı.

12 milyonun üzerinde seçmenin oy kullandığı yerel seçimlerin kesin sonuçlarının yarın (23 Mart) açıklanması bekleniyor.  (meb)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler