'Açık Cami Günü'

Almanya’da Camiler Açık Cami Günü İçin Ziyaretçilerine Hazırlanıyor

Açık Cami Günü kapsamında Almanya'da camiler 3 Ekim'de kapılarını gayrimüslim ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor. Bu yılki Açık Cami Günü'nün sloganı "İbadet- düşündürür, diriltir, birleştirir" oldu.

7 Eylül 2023 admin

Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından düzenlenen Açık Cami Günü (Tag der offenen Moschee – TOM) bu yıl “İbadet- düşündürür, diriltir, birleştirir” sloganıyla gayrimüslim ziyaretçilerini camilere çağırıyor. Her yıl 3 Ekim’de düzenlenen etkinlik ile Müslümanların ve camilerin tanıtılarak önyargı ve yanlış anlamaların giderilmesi amaçlanıyor. İlgi duyan gayrimüslim vatandaşlar camileri ziyaret ederek Müslümanlar, İslam ve camiler hakkında merak ettikleri konuları doğrudan muhataplarına sorabilme, tanışma ve sohbet etme imkanı bulacak.

Açık Cami Günü’nün bu yılki sloganıyla Müslümanlar, içerisinde yaşadığımız sürekli ulaşılabilir olma, bilgi bombardımanı ve meşguliyet çağında ibadetin, bilhassa namazın önemine dikkat çekiyor. Açık Cami Günü’nün resmî internet sitesinde şu ifadelere yer verildi: “Namaz, inananlara içsel tefekkür için yer ve zaman verir ve yavaşlamayı mümkün kılar. İnananlara hayatta gerçekten neyin önemli olduğunu hatırlatan bir tür ruhsal sıfırlama işlevi görür.”

Namazın İslam’da merkezi bir rol oynadığı ve inananlar ile Yaratıcısı arasında bir köprü işlevi gördüğü belirtilerek, Müslümanlara “Allah’ı düşünme ve Allah’la ilişkilerini güçlendirme” imkanı veren manevi bir eylem olduğu vurgulandı. Namazın aynı zamanda Müslümanlara, insanoğlunun hayattaki pek çok zorluk karşısında yalnız olmadığını da hatırlattığı ifade edildi.

“Namaz Birleştirir ve Eşitler”

Namazın aynı zamanda tüm dünyadaki Müslümanları birleştirici yönüne de dikkat çekilerek, “Namaz dünyanın her yerindeki Müslüman toplumunu birleştirir. Kişi Berlin’de, Sana’da ya da New York’ta namaz kılıyor olsun, Kabe’ye yönelmek birlik duygusu veriyor. 5 vakit namazla, ister tek başına ister topluluk halinde olsun, Müslümanlar kültürel, etnik ve coğrafi sınırları aşan manevi bir deneyimi paylaşırlar. Namaz, inananlara, köken, biyografi veya statü ne olursa olsun, insan olarak herkesin Allah önünde eşit olduğunu hatırlatır.

Açık Cami Günü

Kısaca TOM olarak adlandırılan ve 1997’den beri her sene 3 Ekim’de düzenlenen Açık Cami Günü 2007 yılından beri Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından icra ediliyor. Almanya genelinde 1000’in üzerinde caminin katıldığı etkinlikte bilgilendirme programları, sergiler ve konferanslar gibi çeşitli etkinlikler vesilesiyle gayrimüslim toplum, Müslümanları ve ibadethanelerini tanıma fırsatı buluyor.(P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler